• home
 • video
 • pas verschenen

  Mental coach Van Aert: "Zolang ik die gebetenheid zie, ben ik niet te bezorgd"

  Wout van Aert.

  Wout van Aert werd zaterdag in Tabor 7e.

  Wout van Aert zoekt nog altijd naar zijn beste veldritbenen. "Wout heeft te veel miserie, te veel muizenissen in zijn hoofd", zegt zijn trainer in de kranten. Werk aan de winkel dus voor zijn mental coach Rudy Heylen? "Wout heeft een sterk lichaam, maar als je met een stukje stress en bezorgdheden geconfronteerd wordt, dan laat dat lichaam het niet zo hard toe om alles goed aan te spreken."

  "Wout is een denker en perfectionist"

  "Wout is een denker", legt Rudy Heylen, mental coach van Wout van Aert, uit aan Sporza. "Hij zal dat nooit zomaar aan de oppervlakte brengen, maar je ziet wel dat hij er mee bezig is en dat hij naarstig op zoek is naar een manier om er mee om te gaan."

   

  "Wout is misschien wel een binnenvetter en perfectionist, dat gaat hand in hand. Zo iemand zal altijd zoveel mogelijk informatie verzamelen om daar mee om te gaan. Voor hij die analyses gemaakt heeft, zal hij niet snel naar buiten komen. Dat is eigen aan Wout."

   

  Van Aert pleegde enkele maanden geleden contractbreuk bij het team van Nick Nuyens. Hoewel er volgens de verdediging van Van Aert geen problemen zouden mogen zijn voor een wegcampagne komend voorjaar, hangt er natuurlijk wel een zwaard van Damocles boven zijn hoofd.

   

  "Hij had zichzelf daar goed voor geïnformeerd. Hij weet waar hij voor staat, maar die lacune, die tussensituatie waar hij nu in zat, woog eigenlijk nog zwaarder door dan wat hij weet wat er nog te wachten staat."

  "Hij moet zijn structuur nu op poten zetten"

  "Ik heb niet het gevoel dat Wout en zijn trainer geen uitweg meer zien", vervolgt Rudy Heylen. "Hij moet zijn eigen structuur nu op poten zetten."

   

  "Wat ik daarmee bedoel? Zijn leven naast de koers mag niet gebukt gaan onder het gegeven dat het op de fiets wat zoeken is."

   

  "Hij moet weer vrijheid vinden in het dagelijkse leven, waardoor recuperatie ook weer optimaal wordt. Hij moet het gewone leven hervatten zoals het is en de koers bekijken als de belangrijkste bijzaak ter wereld."

  "Zijn beste niveau? De basis is er nog altijd"

  Kan Wout van Aert deze winter nog zijn beste niveau halen? "Ik maak me sterk van wel. We hebben daar nog tijd voor. Het is al midden november, maar Wout is helemaal niet slecht uit de zomer gekomen. De basis is er nog altijd."

   

  "Wout heeft een sterk lichaam, maar als je met een stukje stress en bezorgdheden geconfronteerd wordt, dan laat dat lichaam het niet zo hard toe om alles goed aan te spreken. Als er nu een stukje opklaring volgt, dan maak ik me sterk dat die kracht, techniek en het talent weer naar boven zullen komen."

   

  Van Aert straalt volgens zijn mental coach nog altijd vechtlust uit. "Ik vind dat misschien wel de grootste kwaliteit van Wout als mens en als sporter."

   

  "Hij heeft een natuurlijke eigen gebetenheid waarin hij het voor zichzelf niet kan verkroppen om niet alles uit de kast te willen halen. Zolang ik dat aanwezig zie, ben ik niet te bezorgd. Mocht dat op de achtergrond komen, dan moeten we een ander gesprek voeren."