• home
 • video
 • pas verschenen

  Analyse: "Roeselare geeft net hét voordeel van 1B op: ploegen kennen elkaar door en door"

  Foto Roeselare-speler Aoulad.

  Roeselare verloor de eerste match onder zijn nieuwe trainer.

  De trainerswissel bij Roeselare heeft niet meteen voor een ommekeer gezorgd. Onze 1B-analist, Karel Fraeye, stelt zich vragen bij de aanstelling van de Spanjaard Victoriano "Nano" Rivas Alvaro.

  Roeselare geeft net hét voordeel van 1B op: ploegen kennen elkaar door en door

  Roeselare besloot na de eerste periode afscheid te nemen van hun Spaanse coach Jordi Condom (ex-KAS Eupen). Nochtans speelde Roeselare, op de thuismatch tegen OH Leuven na, de laatste weken best degelijk voetbal en had het meer punten verdiend. 

   

  Tubize stond dan wel troosteloos alleen onderin, maar ook hun puntenaantal was geen reële weerspiegeling van wat ze op de mat legde. Het typeert het specifieke karakter van deze reeks : er zijn niet alleen sterke kernen (Mechelen, Union, Beerschot-Wilrijk, OH Leuven), maar er zijn ook sterke ploegen.

   

  Dat Roeselare niet voor een trainer koos die de reeks kent, is opmerkelijk en dat lijkt me onverstandig. Het competitieformat in 1B biedt één voordeel : de ploegen kennen elkaar door en door. Net dát voordeel geven de West-Vlamingen op, terwijl ze toch serieus in het degradatieverhaal zullen betrokken worden.

  Alvaro Rivas zal voor basiszaken op zijn staf moeten rekenen

  De club stelde met Victoriano "Nano" Rivas Alvaro (foto) andermaal een Spanjaard aan, een trainer aan die geen enkele binding heeft met het Belgisch voetbal. Toch zal hij snel resultaten moeten boeken. De kern van Roeselare is zeker niet verkeerd, maar niet sterker dan de andere 1B ploegen.

   

  De moraal en het vertrouwen van de spelersgroep is helemaal zoek na hun 1 op 21. In een spelersgroep waar Nederlands en Frans de voertalen zijn, wordt de communicatie met hun coach verre van evident. Trainers, en al zeker in 1B,  kennen de spelers van de tegenstanders heel goed. Zij kunnen heel gemakkelijk anticiperen tijdens de wedstrijd.

   

  Bij het zien van de namen vormen trainers zich al een beeld van welk spel de tegenstander wil ontwikkelen. Dat is vrij cruciaal in het uitwerken van het eigen strijdplan. Alvaro Rivas zal zich voor veel basiszaken moeten wenden tot zijn staf en zo tegenstanders en het specifieke karakter van 1B moeten leren kennen. Niet evident.

  Wordt het voor tegenstanders moeilijker zich op Roeselare in te stellen?

  De redenering kan uiteraard ook worden omgedraaid : door een onbekende trainer aan te stellen wordt het voor de tegenstanders van Roeselare minder makkelijk om zich op het spel van de Spaanse coach in te stellen. Toch zijn de individuele kwaliteiten van de West-Vlamingen te goed gekend om echt met grote verrassingen uit te kunnen pakken.

   

  Het zal ook even slikken geweest  zijn voor de Spanjaard het eerste kwartier van zijn eerste wedstrijd in België. Een kil stadion, nauwelijks toeschouwers op de tribunes. Tubize opende in haar gekende stijl: fel en furieus en scoorde na 10 minuten de 1-0. De West-Vlamingen verdedigden tam en te ver van hun directe tegenstander. Tubize verdubbelde de score.

   

  Roeselare zocht naar oplossingen en paste zich tactisch wat aan in het middenveld. Het was echter een individuele klasseflits van Yagan die Saviour de 2-1 liet aantekenen. Net voor rust kon Roeselare na een hoekschop gelijkmaken.  In de tweede helft scoorde Tubize in het slot een verdiende winnende treffer. Zo wordt de mogelijke degradatiestrijd helemaal opengegooid.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en
  1B-club Lommel. Voor Sporza neemt hij na elke speeldag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.