• home
 • video
 • pas verschenen

  Jorik Hendrickx last sabbatwinter in: "Door fysieke mankementen kan ik niet op niveau trainen"

  Opmerkelijk nieuws uit de schaatswereld: kunstschaatser Jorik Hendrickx komt dit seizoen niet in actie. De 26-jarige olympiër last een pauze in omdat zijn lichaam even niet meer mee wil. "Ik kan niet op niveau trainen, dus kan ik ook niet op niveau presteren", legt hij uit aan Sporza.

  Hendrickx nam 2 keer deel aan de Olympische Winterspelen: in 2014 in Sotsji was hij 16e, dit jaar in Pyeongchang 14e. Waarom deze beslissing? "Fysieke mankementen hebben me toch even doen nadenken. Ik kan momenteel niet op het allerhoogste niveau trainen, dus ook niet presteren."

   

  "Ik voel gewoon dat ik niet op hetzelfde ritme kan trainen. Dan moet ik toch even nadenken over de toekomst. En daarom las ik een pauze in."

   

  Lichamelijk leed achtervolgt Hendrickx: "Ik heb langdurige rug- en knieproblemen. Na de Spelen van 2014 onderging ik ook een knieoperatie. Ik heb mijn enkel al een paar keer gebroken of de ligamenten ervan gescheurd. Al die mankementen wegen nu toch echt zwaar op mijn lichaam."

  "Geen mentaal probleem"

  Spelen die fysieke ongemakken ook in het hoofd? Met andere woorden: heeft hij het ook mentaal moeilijk om naar de schaatsbaan te trekken. "Neen. Zeker en vast niet. Het is echt een fysiek probleem."

   

  Hoe vult hij momenteel dan zijn dagen? "Ik train op een lager pitje en rustiger en geef in de club in Turnhout schaatslessen. En ik blijf ook mijn zus Loena ondersteunen."

   

  Kan het zijn dat dit een definitief afscheid wordt? "Ik wil dat momenteel nog niet besluiten. Ik bekijk het rustig en als ik er klaar voor ben, moet ik mijn definitieve besluit nemen. Maar voor nu is het echt een pauze."

   

  Hendrickx wil echt zijn tijd nemen. "Ik moet het hele toekomstplaatje bekijken en Sport Vlaanderen ondersteunt me daar heel goed in door carrièrebegeleiding. We bekijken samen mijn fysieke problemen en kijken ook al wat er naar de toekomst mogelijk is."