• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Rijdt Van Aert in 2019 op de weg? "Er zouden geen problemen mogen zijn"

  Wout van Aert in actie in de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar.

  Als het van Walter Van Steenbrugge afhangt, komt het klassieke wielervoorjaar van Wout van Aert niet in gevaar. "Er is nog tijd, maar ik neem aan dat de UCI ons groen licht zal geven", zegt de advocaat van de wereldkampioen veldrijden.

  "Verwacht groen licht van de UCI"

  Wout van Aert weet nog altijd niet of hij volgend wielervoorjaar te zien zal zijn in de (kassei)klassiekers. Sporza belde met zijn advocaat Walter Van Steenbrugge voor een stand van zaken. Is het voorjaar van Van Aert in gevaar?

   

  "Het is zo dat we aan de Internationale Wielerunie UCI toelating hebben gevraagd om Van Aert te laten deelnemen aan het wegseizoen", zegt Van Steenbrugge. "Dat hebben we ook gedaan voor het veldritseizoen."

   

  "De redenen waarom we van oordeel zijn dat we naar een nieuwe ploeg moeten kunnen overstappen, hebben we omstandig uiteengezet in een verzoekschrift aan de UCI. Ik neem dan ook aan dat dat geen problemen kan opleveren."

   

  Waarom is Van Steenbrugge zo zeker van zijn stuk? "Bij een transfer van een wielrenner heeft men het akkoord nodig van de oude ploeg, de nieuwe ploeg en de renner zelf. Sniper Cycling heeft duidelijk gemaakt dat het daar niet wil aan meewerken omdat het de dringende redenen betwist."

   

  "We hebben dat voorgelegd aan de UCI en ik neem aan dat die mensen ons opnieuw groen licht zullen geven. Net als ze gedaan hebben bij onze vraag om het veldritseizoen te mogen rijden. Ik verwacht daar nog deze maand een antwoord op. Er is uiteraard nog tijd, want het wegseizoen begint pas in januari."

  De redenen waarom we van oordeel zijn dat we naar een nieuwe ploeg moeten kunnen overstappen, hebben we omstandig uiteengezet in een verzoekschrift aan de UCI. Ik neem dan ook aan dat dat geen probleem kan opleveren.

  Walter Van Steenbrugge

  "Van Aert mag niet belet worden om zijn werk te doen"

  Kan de UCI eigenlijk weigeren? "Er zouden geen problemen mogen zijn. Van Aert heeft heel terecht die dringende redenen ingeroepen", zegt de advocaat.

   

  "Er was geen mogelijkheid meer om op een normale manier vertrouwensvol te werken met die ploeg. Geen enkele werknemer of arbeider zou met die werkgever nog willen samenwerken in die omstandigheden."

   

  "En dus is Van Aert niet meer gebonden aan die vroegere arbeidsovereenkomst. Op basis daarvan mag Van Aert niet belet worden om zijn werk te doen. Vandaar dat wij denken dat de UCI ermee zal instemmen."

  Geen enkele werknemer of arbeider zou met die werkgever nog willen samenwerken in die omstandigheden.

  Walter Van Steenbrugge

  Walter Van Steenbrugge.

  "We betalen geen schadevergoeding! We zijn zeker van ons stuk"

  In Het Laatste Nieuws lezen we vandaag dat Sniper Cycling 500.000 euro eist van Wout van Aert. "Dat is oud nieuws", zegt Van Steenbrugge meteen.

   

  "Toen we de dringende redenen hadden ingeroepen, hadden ze bij Sniper Cycling al bekendgemaakt dat ze daar niet mee akkoord gingen en dat ze een schadevergoeding zouden vragen voor onrechtmatige contractbreuk."

   

  Zijn ze in het kamp Van Aert bereid om die som op tafel te leggen? "Uiteraard is het zo dat we daar niet op ingaan. We zijn zeker van ons stuk. We hebben een dringende reden en hebben daar stukken van. Dat zal blijken bij de pleidooien en de afwikkeling van de rechtszaak."

  We zijn zeker van ons stuk. We hebben een dringende reden en hebben daar stukken van.

  Walter Van Steenbrugge