• home
 • video
 • pas verschenen

  "Besiktas is apart, Timo Werner kon ons lawaai niet aan"

  Met honing smeren de Besiktas-fans hun stembanden.

  Met honing smeren de Besiktas-fans hun stembanden.

   

  Naar schatting met 2.500 waren ze donderdagavond in Genk: de fans van Besiktas. De meeste waren Turkse Belgen. Sporza reed mee met een supportersbus vanuit Heusden-Zolder en kreeg een "warme" inkijk in hun club en het Turkse voetbal.

  "Applaus voor ploeg die goed speelt, gefluit voor wie slecht is"

  Besiktas, gesticht in 1903, is de oudste club van de "Grote Drie" van het Turkse voetbal. Galatasaray en Fenerbahçe hebben over het hele land meer fans, maar de supporters in Heusden-Zolder zien meer dan een reden waarom de "Zwarte Arenden" vol op hun steun kunnen rekenen.

   

  "Besiktas is apart", zegt Topal Metin. De fans gaan prat op een record dat ze in 2007 gebroken zouden hebben. Tegen Liverpool zou het luidste supporterslawaai ooit gemeten zijn: 132 decibel.

   

  "De Duitser Timo Werner moest vorig jaar zelfs gewisseld worden in ons stadion. Ondanks oordoppen kon hij het lawaai niet aan. Fan van Besiktas ben je voor het leven, niet zoals bij de andere ploegen, waar fans al eens veranderen."

   

  "Waarom we onze eigen ploeg uitfloten tegen Genk? We applaudisseren voor wie goed voetbalt en fluiten voor wie slecht speelt. Ook dat maakt ons anders."

   

  Om de reputatie van lawaaimakers waar te maken, hebben de fans uit Heusden-Zolder een geheim wapen meegebracht naar Genk. "Om heel de tijd te kunnen blijven zingen hebben we honing bij. Daarmee smeren we onze stembanden", vertelt Akdag Ahmet (zie video).

  "In Lyon is er iets in scène gezet om ons af te remmen"

  Over onze ontvangst door de Belgische Besiktas-fans kunnen we enkel positief zijn. Toch hebben supporters van Besiktas vaak geen goede reputatie in het buitenland. Na zware rellen vorig jaar in Lyon distantieerde de club zich zelf officieel van zijn eigen fans bij Europese uitmatchen.

   

  Rotte appels heb je altijd, klinkt het. Maar als club met de minste fans van de "Grote Drie" zien sommige er ook meer achter. "Besiktas deed het op dat moment heel erg goed."

   

  "Om dat af te remmen is er iets in scène gezet", is Metin overtuigd. De Turkse media en zelfs scheidsrechters trekken Galatasaray en Fenerbahçe voor, denken ze hier.

  "Turkse fans houden van grote namen"

  Wie Turks voetbal zegt, zegt de laatste jaren ook een handvol vedetten op leeftijd. Onder meer Drogba, Sneijder of Van Persie speelden niet lang geleden in Istanbul. Bij Besiktas staan momenteel Quaresma (35), Pepe (35) of Adriano (34) op de loonlijst.

   

  "Natuurlijk zouden we liever hebben dat topspelers op de top van hun kunnen in Turkije komen spelen, maar dat is financieel niet haalbaar. Nu kan geen enkele club Ronaldo betalen, maar we zouden hem wel graag later in Turkije zien spelen. Turkse fans houden van grote namen."

   

  De vraag is of dat het Turkse voetbal ten goede komt. Hoeveel huidige Turkse internationals kan u opnoemen? "Zeker bij de grote clubs kunnen jeugdspelers moeilijk doorbreken, want onder de enorme druk van de fans kunnen de clubs het zich niet permitteren eens 2 of 3 jaar geen prijs te winnen."

  Besiktas-fans zorgen voor een vurig begin van de match in Genk