• home
 • video
 • pas verschenen

  Koen Naert krijgt zijn eerste Gouden Spike, Nafi Thiam zit aan 6 op een rij

  " "

  Koen Naert won in augustus de Europese marathontitel in Berlijn.

  De Belgische Atletiekbond heeft zijn jaarlijkse trofeeën uitgereikt. Voor het eerst is marathonloper Koen Naert de beste atleet van het jaar. Voor zijn Europese titel in Berlijn kreeg hij de Gouden Spike. Bij de vrouwen is Nafi Thiam voor de zesde keer gelauwerd: zij pakte goud op het EK zevenkamp.

  Naert, die na Karel Lismont in 1971 nog maar de 2e Belg is die het EK marathon wint, had bijna dubbel zoveel punten als Bashir Abdi. Zijn zilver op de 10.000 meter op het EK leverde de Zilveren Spike op. Kevin Borlée kreeg de Bronzen Spike voor zijn zilver op de 400 meter.

   

  Bij de vrouwen was het ook niet spannend: Thiam had ook bijna dubbel zoveel stemmen als Hanne Claes, die op het EK vierde werd op de 400m horden en 4 op de 4x400m. Eline Berings, die maar net de Europese hordefinale miste, kon zich troosten met de Bronzen Spike na een jaar waarin ze weer aan de oppervlakte kwam.

   

  Naert glunderde met zjin trofee op Stayen in Sint-Truiden, Thiam was door andere verplichtingen niet aanwezig. Haar coach Roger Lespagnard nam de honneurs waar.

  Sacoor en Vanderelst zijn de beste beloften

  Ook bij de beloften werd een beste aangeduid: 400-meterloper Jonathan Sacoor, wereldkampioen bij de U20 en Europees kampioen 4x400m,  triomfeerde bij de mannen, Elise Vanderelst, net geen EK-finaliste op de 1.500m, bij de vrouwen.

   

  Team van het Jaar is de Belgian Tornados, de 4x400-meterlopers, voor hun vrouwelijke collega's, de Belgian Cheetahs.

  Koen Naert: "Heel mooi om zo jaar af te sluiten"

  "Presteren op het EK heb je in de hand, maar een verkiezing niet. Ik heb er dus niet wakker van gelegen, maar ik ben wel ongelooflijk trots dat mijn prestatie op deze manier beloond wordt. Ik wilde ooit in mijn carrière één spike, maakte zelfs niet uit welke kleur. En nu heb ik de mooiste."

  Sacoor: "2018 was het beste seizoen van mijn leven"

  Uitslagen:

  Mannen:
  1. Koen Naert 117 stemmen
  2. Bashir Abdi 60
  3. Kevin Borlée 42
  4. Jonathan Sacoor 15
  5. Jonathan Borlée 5
  6. Soufiane Bouchikhi 3
  7. Ismael Debjani 2
  8. Arnaud Art 1
  8. Philip Milanov 1
  10. Isaac Kimeli 0
  Vrouwen:
  1. Nafi Thiam 123 stemmen
  2. Hanne Claes 66
  3. Eline Berings 48
  4. Hanne Maudens 8
  5. Noor Vidts 1
  Beloften mannen:
  1. Jonathan Sacoor 36 stemmen
  2. Eliott Crestan 3
  3. Dieter Kersten 1
  3. Thomas Carmoy 1
  Beloften vrouwen:
  1. Elise Vanderelst 39 stemmen
  2. Noor Vidts 2
  3. Claire Orcel 0