• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ex-makelaar: "Bayat is extreem arrogant en extreem venijnig"

  Mogi Bayat is de machtigste makelaar in België.

  Mogi Bayat is de machtigste makelaar in België.

  Mogi Bayat is een van de spilfiguren in het grootschalige gerechtelijk onderzoek naar financiële fraude, witwassen en matchfixing. "Bayat is extreem arrogant en extreem venijnig", zei ex-makelaar Nenad Petrovic woensdagavond in Terzake.

  "Bayat heeft monopolie en hegemonie bij pak clubs"

  Nenad Petrovic (foto) regelde als makelaar onder andere de transfer van Marouane Fellaini.  Maar in België botste hij op Mogi Bayat.

   

  "Mogi Bayat heeft een monopolie en hegemonie gecreëerd bij een groot aantal clubs", zegt Petrovic. "Een speler die vertrekt of een speler die komt, moet langs Bayat passeren. En dat werkt op de zenuwen van andere makelaars."

   

  "Bayat is extreem arrogant en extreem venijnig. Wat hij allemaal op Twitter zet... Ik heb hem al eens mini-Trump genoemd. Hij is de Trump onder de makelaars. Sinds Mogi Bayat er is, hebben we een "Trumpisatie" van het beroep van makelaar."

   

  Petrovic stelt zich veel vragen bij de hoge transferbedragen waarvoor Bayat zorgde. "Sven Kums is een aangename jongen. Maar Anderlecht moest 6,5 miljoen  betalen voor zijn transfer en dat vind ik overdreven", zegt Petrovic. "Ik denk dat Kums sinds zijn terugkeer nog niet bewezen heeft dat hij die som waard is."

   

  "Neem bijvoorbeeld ook Kenny Saief. Hij is ook geen slechte speler, maar behoort ook niet tot de absolute top. Als je dan deze speler neemt met een koop-optie van 3,5 miljoen euro, dan moet je je toch veel vragen stellen. Er is een opwaardering van prijzen voor spelers."

  "Supporters zullen het eerste slachtoffer zijn"

  "Alle geledingen van het voetbal zijn geraakt: bestuurders, makelaars, scheidsrechters, trainers en misschien ook spelers", zegt Petrovic. "Als er matchfixing is geweest, dan zijn er spelers bij betrokken."

   

  "Het staat buiten twijfel dat er al matchen geregeld zijn. Voorzitters zeggen wel eens tussen pot en pint: "Wij hebben een gelijkspel nodig en voor jou maakt het niet uit"."

   

  "Wat nu gebeurt, is een aardbeving. En ik vrees de tsunami die er op zal volgen. De tsunami zal zijn dat we weten dat scheidsrechters te koop zijn en dat matchen verkocht kunnen worden."

   

  "Het eerste slachtoffer zijn de supporters, die veel geld uitgeven om hun ploeg te zien spelen. Aan hen moeten we denken. Als er geen publiek is, dan is er geen voetbal. Zonder publiek is het voetbal dood."

  Nenad Petrovic in Terzake: