• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het is normaal dat de mensen verwachten dat ik 2x win dit weekend"

  Van der Poel in actie in Hulst vorig seizoen.

  Mathieu van der Poel duikt komend weekend voor het eerst dit veldritseizoen de blubber in. In de Berencross in Meulebeke en de GP Mario De Clercq in Ronse wil de Nederlandse alleskunner meteen 2 keer meedoen voor winst. "Waar ik start wil ik winnen, ook in de "losse crossen"."

  "Crossen in de VS hoeven niet meteen veel te zeggen"

  Het veldritseizoen is al 3 weken bezig, maar de fans zagen Mathieu van der Poel nog niet aan het werk. Komend weekend is de Nederlander er voor het eerst bij in Meulebeke en Ronse. Heeft Van der Poel de crossen in de Verenigde Staten gemist? "Ja, toch wel. Vorig seizoen vond ik het daar heel leuk."

   

  "Maar goed, je moet ooit een periode van rust nemen. Door die crossen over te slaan, heb ik wat tijd kunnen nemen om opnieuw op te bouwen. Ik had niet het gevoel dat het nodig was, maar je weet nooit wanneer de overbelasting komt. Als het tijdens het seizoen toch te veel blijkt te zijn, is het heel moeilijk om dat weer om te draaien. Het was dus eigenlijk een voorzorgsmaatregel."

   

  Wat vond Van der Poel van de crossen in de VS? "Iedereen heeft kunnen zien dat Toon Aerts heel goed was. Wout van Aert was misschien iets minder. Een goede Van Aert moet altijd bij Aerts kunnen blijven. Maar dat is natuurlijk niet onlogisch."

   

  "In Geraardsbergen zag ik dan weer een heel sterke Van Aert. De crossen in de VS hoeven dus niet meteen veel te zeggen. Ik wil natuurlijk ook niets afdoen aan de knappe prestatie van Aerts."

  Wout van Aert was misschien iets minder in de VS. Een goede Van Aert moet altijd bij Aerts kunnen blijven.

  Mathieu van der Poel

  "Waar ik start, wil ik winnen"

  Hoe groot is de honger bij Van der Poel om eraan te beginnen? "Groot", geeft de Nederlandse en de Europese veldritkampioen toe. "Ik heb er echt wel zin in. Het zou erg zijn mocht dat niet het geval zijn. De echte veldrittrainingen zijn voorlopig op 1 hand te tellen. Ik ben 3 of 4 keer in het bos geweest. Na die week rust heb ik vooral op de weg opgebouwd."

   

  "Dat het dit weekend losse crossen zijn, maakt mij echt niets uit. Waar ik start, wil ik ook winnen. Ik verwacht ook sowieso om mee te doen voor de zege. En hopelijk te winnen uiteraard. Dat heb ik na vorig seizoen afgedwongen en ik voel mij ook niet slecht bij die rol. Het is normaal dat de mensen verwachten dat ik 2x win."

   

  "Waar ik precies sta, is heel moeilijk om te zeggen. Ik voel mij goed, heb een goede vorm te pakken en ben er klaar voor. Het zou heel leuk zijn om met 2 zeges te beginnen aan mijn seizoen."

   

  "Vorig jaar was ik wel beter voorbereid. Toen trainde ik in augustus een hele maand specifiek op de crossfiets. Ik was toen heel goed in het begin van het seizoen. Nu was de voorbereiding iets minder, maar dat wil niet zeggen dat ik niet goed ben."

   

  Is het WK dit seizoen het grote doel voor Van der Poel? "De wereldtitel is elk jaar het grote doel. Dat is het hoogst haalbare. Ik heb 3 jaar na elkaar een goed seizoen gereden en heb nooit het gevoel gehad dat de wereldtitel mijn seizoen moest redden. Daar ben ik heel tevreden over. Nu gaan we proberen om de kers wel op de taart te zetten."

  Ik voel mij goed, heb een goede vorm te pakken en ben er klaar voor.

  Mathieu van der Poel

  "Van Aert zal zijn redenen gehad hebben om die beslissing te nemen"

  Wat vindt Van der Poel van de situatie rond Wout van Aert. Spelen zijn sponsorperikelen de wereldkampioen parten? "Hij zit niet in een ideale situatie", beseft ook Van der Poel. "Hij zal wel een reden gehad hebben om die beslissing te nemen."

   

  "Een verhaal heeft natuurlijk wel 2 kanten, maar als je zo'n drastische beslissing neemt, dan zal het wel echt tegengestoken hebben. Ik kan natuurlijk niet in Van Aert zijn hoofd kijken. Het is geen ideale situatie, zeker als het ook nog voor de rechtbank moet verschijnen."