• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer: "Meest logische kans op succes is bergtrui De Gendt"

  " "

  Thomas De Gendt heeft zijn zinnen gezet op de bergtrui.

  Vandaag staat de 2e rustdag in de Vuelta op het programma, met Simon Yates in de leiderstrui na een loodzwaar drieluik in Asturië. Hoe blikt Sporza-cocommentator José De Cauwer terug op de voorbije week en vooruit naar de slotweek? Te beginnen met de individuele tijdrit over 32 km van morgen.

  De Cauwer over Lagos de Covadonga: "Quintana kreeg klein tikje"

  De Cauwer heeft genoten van de rit gisteren na Lagos De Covadonga, waar Thibaut Pinot won: "Dit is een klassieker in de Vuelta. Die Astana-mannen van Miguel Angel Lopez hebben van alles geprobeerd. En in de finale hebben toch een paar renners een tikje gekregen. In de eerste plaats Quintana en de hele ploeg van Movistar."

   

  "Die hebben een klein beetje de wedstrijd moeten ondergaan. Ik ben benieuwd wat dat gaat brengen de komende dagen."

   

  De verschillen zijn klein: Simon Yates leidt met 26 seconden op Valverde en 33 op Quintana. Lopez volgt als 4e op 43 seconden. "Die spanning is dankbaar. Maar in de tijdrit over een golvend parcours waar met een grote versnelling zal moeten gereden worden, zullen de verschillen tussen de top 7 van de stand in principe groter moeten worden."

   

  "Ik ben benieuwd wie van die springveren een betere tijdrit kan neerzetten. Dat zou in het verleden een Kelderman geweest zijn, maar die is zondag weggereden. Het zijn allemaal wat dezelfde types en misschien wordt de tijdrit ook weer een maat voor niets en moeten we de laatste dagen afwachten."

  Nairo Quintana verloor enkele seconden (ook bonificaties) op Yates.

  "Geen grote favoriet, Yates komt best voor de dag"

  Er hebben al verschillende renners de rode leiderstrui gedragen. Heeft De Cauwer één grote favoriet op de eindzege? "Eigenlijk niet, na wat we gisteren gezien hebben. Quintana zou die rol moeten kunnen vervullen, maar dat gebeurt niet. Lopez doet er alles aan en rijdt weg, maar dat zijn amper seconden. Valverde plooit, maar breekt niet ondanks zijn leeftijd."

   

  "En zo blijft het een beetje aan elkaar gewaagd. Yates komt het best voor de dag en slaagt er telkens weer opnieuw in om een paar seconden te sprokkelen. Ook gisteren pakte hij boni-seconden mee ten opzichte van Quintana. Dat zijn tikjes die meetellen."

  Leider Simon Yates (Mitchelton-Scott).

  De Cauwer: "Zwaarte van eerste 1,5 week gaat in slotweek doorwegen"

  De lastigheidsgraad van deze Vuelta ligt hoog. Zelfs de renners klagen erover: "Deze ronde is al heel zwaar geweest. Vooral met de warmte in de eerste anderhalve week. Het was bakken, met onder meer een dag van om en bij de 40 graden."

   

  "Door de airco-toestanden in de autobussen en de hotels liepen sommige renners lichte verkoudheden op, zoals Jesus Herrada. Er zijn veel maag- en darmproblemen. Dat krijg je als er heel veel moet gedronken worden. En dat zal in de laatste week nog gaan doorwegen. Het zou me niet verbazen mochten er van de top 7, die redelijk dicht bij elkaar staat, renners vantussen vallen."

  " "

  Thomas De Gendt jaagt de bergtrui na.

  "Bergtrui voor De Gendt lijkt nog meest logische kans op succes"

  De Belgen konden nog niet oogsten in deze editie, al reden ze nadrukkelijk in beeld in deze tweede week. Ziet De Cauwer nog mogelijkheden? "Er zijn nog een aantal aankomsten bergop en daar zijn we er al een paar keer dicht bij geweest, vooral met Teuns."

   

  "Ik hoop dat De Gendt blijft meestrijden voor de bergtrui. Dat lijkt mij misschien nog de meest logische kans op succes." De Gendt (Lotto-Soudal) telt 7 punten achterstand op de Spanjaard Luis Angel Maté van Cofidis. Over een Belgische dagzege twijfelt De Cauwer: "Maar je weet natuurlijk nooit."