• home
 • video
 • pas verschenen

  Strijdvaardige Gilbert: "Misschien geeft die val net meer motivatie"

  Philippe Gilbert.

  Gilbert reed de rit nog uit na zijn val.

  Philippe Gilbert (36) deed de harten van alle wielerfans even stilstaan na een spectaculaire val in de Ronde van Frankrijk. Ruim twee maanden na zijn doodsmak zit Gilbert weer op de fiets. En de Quick-Step-renner heeft nog plannen. "Of ik me nog goed voel? Ik ben nog goed", zegt hij stellig. 

  "In mijn ongeluk heb ik veel geluk gehad"

  Philippe Gilbert moest eind juli de Ronde van Frankrijk verlaten met een gebroken knieschijf na een verschrikkelijke val in de afdaling van de Col de Portet-d'Aspet. Intussen zet Gilbert belangrijke stappen in zijn revalidatie.

   

  "Ik zit met een goed gevoel weer op de fiets en zonder pijn", legt Gilbert uit aan Sporza. "Ik mag nu beginnen met trainen en dat is goed nieuws. Hopelijk kan ik dit jaar nog koersen."

   

  "Mijn knie is nog niet volledig genezen. Er is nog een fractuur van 2 à 3 millimeter, maar ik mag fietsen en kracht zetten op de pedalen. Ik voel het natuurlijk wel. Ik rijd ook niet zo snel, want de conditie is een beetje weg. Mijn knie is gevoelig, maar het is niet pijnlijk."

   

  De val had het einde van de carrière van Gilbert kunnen betekenen. "Misschien wel, maar ik bekijk het altijd positief. In mijn ongeluk heb ik veel geluk gehad. Het is de bedoeling om rond Parijs-Tours terug te keren. Ik heb nog een maand en daarin kan veel gebeuren."

   

  "Ik mag ook niet vergeten dat die val gebeurd is toen ik in topvorm was. Dan is het altijd makkelijker om terug te komen. Je lichaam geneest dan beter en sneller. Daarom ben ik optimistisch. Ik wil nog 10 dagen op hoogtestage gaan en dat zal een boost zijn voor mijn conditie."

  "Toekomst? Ik wil zeker nog verder gaan"

  Philippe Gilbert zit al in de herfst van zijn carrière, maar heeft ondanks zijn val en blessure nog voldoende motivatie. "Misschien zal die valpartij goed zijn voor volgend jaar. Ik zal misschien frisser zijn en meer grinta hebben. Als je wordt uitgeschakeld door een val, is dat frustrerend. Misschien krijg je zo meer motivatie."

   

  Gilbert heeft nog een contract voor 1 jaar bij Quick-Step Floors. "Ik wil zeker nog verder gaan, maar ik zie wel. Of ik me nog goed voel? Ik ben nog goed. Ik heb altijd gezegd: als ik kan koersen tegen de besten in de grootste koersen, dan wil ik blijven fietsen. We hebben nog niet gesproken, maar momenteel zit ik nog goed in deze ploeg."

   

  Heeft Gilbert al nagedacht over zijn carrière na zijn profbestaan? "Ja, soms. Er komen veel opportuniteiten. Ploegleider? Dat is een mooie job, maar het vergt ook veel dagen van je leven. Je doet hetzelfde als renner, maar het is een ander gevoel. Je bent veel van huis. Dat weet ik nog niet."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend