Lefevere treurt om vertrek Terpstra: "Het was financiële kwestie"

  Niki Terpstra zat 8 jaar bij de ploeg van Patrick Lefevere.

  Volgend jaar rijdt Niki Terpstra niet meer voor het team van Patrick Lefevere. Hoe voelt die zich na een samenwerking van 8 jaar met de Nederlander? "Verdrietig.  Ik wou hem niet iets beloven dat ik niet kon geven", geeft Lefevere de reden van de split mee: zijn budget voor 2019  is nog niet rond.

  "Niki was heel belangrijk voor ons"

  Lefevere schetst de waarde van Terpstra, die vandaag bekendmaakte dat hij Quick-Step Floors ruilt voor Direct Energie. "In België heeft Niki een beetje de reputatie van een arrogante meneer.  Remember de schouderworsteling met Maarten Wynants en een paar andere zaken."

   

  "Maar voor mij en voor ons in de ploeg had Niki een absolute meerwaarde.  Je kunt het stom of dom vinden die liedjes over "Gaan met die banaan". Hoe hij twee jaar geleden met het WK in Qatar de ploegmaats motiveerde met de dikkebandenfiets. Het zijn kleine zaken die de buitenwereld niet ziet, maar die voor ons heel belangrijk zijn."

  Niki Terpstra won dit jaar de Ronde.

  "Ik had geen geld om een aanbod te doen"

  Lefevere bevestigde dat het een financiële kwestie was die de twee partijen uiteenhaalde. "Maar er was geen financiële kloof. Er is van mijn kant geen aanbod gekomen, omdat ik het geld niet had. Ik denk dat ik op mijn 63e nog altijd een eerlijk man ben. Ik ga niet iemand iets beloven dat ik niet kan geven."

   

  "Ik heb vandaag niet genoeg geld om een voorstel te doen. Ik vrees dat misschien morgen, overmorgen of volgende week het budget er wel zou kunnen zijn en dan zal het nog meer pijn doen."

   

  "Niki is 34 jaar. Hij kan nog 1 keer een contract tekenen. Hij heeft een mooi huis gebouwd, heeft 2 prachtige kinderen, een gezin. Wie ben ik om hem tegen te houden en eigenlijk tussen 2 stoelen te laten vallen. Dat recht heb ik niet."

  "Niki heeft heel veel geduld gehad, tot gisteravond"

  Lefevere apprecieert het geduld dat de winnaar van de Ronde van Vlaanderen toonde. "Hij heeft heel veel geduld gehad. Je weet, vooral Vlamingen, maar ook Nederlanders, willen tekenen in april. Maar de markt is pas open in augustus."

   

  "Niki heeft zoveel respect gehad voor ons dat hij eigenlijk tot gisteravond gewacht heeft. We hebben dagelijks getelefoneerd, met zijn manager, maar vooral met hem. Op een bepaald moment heb ik gezegd: "Ga"."

  "Terpstra kan nog grote klassieker winnen, als wij slecht zijn"

  Terpstra gaat naar het bescheiden Direct Energie. Kan hij daar ook een grote klassieker winnen? "Als wij slecht zijn, wel", grapte Lefevere. Terpstra wil vooral ook een Tourrit winnen. "Dat wens ik hem toe.  Hij wordt de opvolger van Sylvain Chavanel, want die komt ook van ons." Chavanel rijdt ook voor Direct Energie. "Ja, zei hij me, maar ik wil wel een betere versie worden."

   

  Lefevere heeft al van veel toprenners moeten afscheid nemen de voorbije jaren: "Dat doet altijd pijn. Chavanel deed heel veel pijn, omdat het een schitterende gast was.  Die pakte dat heel goed op. Niki doet heel veel pijn. Trentin ook, Vermote, zelfs Cavendish. Ik heb jammer genoeg niet de wereldbol in handen om financieel te trekken wat ik zou willen trekken, anders was ik nu de baas van Sky en niet van Quick-Step.