• home
 • video
 • pas verschenen

  Chavanel veegt Zoetemelk van de tabellen met 366e etappe

  Chavanel kan de Tour zondag voor de 16e keer uitrijden.

  Sylvain Chavanel speelde geen rol van betekenis in de laatste bergrit, maar de Fransman zette wel een straf record neer in de 19e Touretappe. De Fransman werkte z'n 366e rit in de Tour af en verbreekt zo het record van Joop Zoetemelk.

  De 39-jarige Chavanel is bezig aan z'n 18e Tour en verbrak zo al het deelnamerecord. Dat deelde hij voor deze Tour nog met de Amerikaan George Hincapie, de Australiër Stuart O'Grady en de Duitser Jens Voigt. Chavanel miste sinds 2001 geen enkele Tour.

   

  Nu heeft de Fransman dus ook het grootste aantal ritten op z'n naam staaan. Chavanel werkte in de 19e rit naar Laruns de 366e etappe in zijn Tour-carrière af. Daarmee heeft hij 1 rit meer gereden dan Joop Zoetemelk. De Nederlander, die de Tour won in 1980, reed de Ronde van Frankrijk tussen 1970 en 1986 zestien keer.

   

  Als Chavanel zonder ongelukken in Parijs aankomt, staat het nieuwe etapperecord op 368 ritten. De Fransman kan zondag ook het record van Hincapie en Zoetemelk evenaren, die de Tour 16 keer uitreden.