• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Van der Poel snelt door een klein gaatje naar de Nederlandse driekleur

  Mathieu van der Poel gaat Van Poppel (l) en Sinkeldam (r) vooraf.

  Mathieu van der Poel is voor het eerst Nederlands kampioen op de weg.

  Mathieu van der Poel is de nieuwe Nederlandse kampioen op de weg. De veldrijder/mountainbiker maakte mee de koers en was in Hoogerheide ook nog eens de beste in een massaspurt. Danny van Poppel eindigde tweede, uittredend kampioen Ramon Sinkeldam derde.

  Bekijk de sprintzege van Van der Poel:

  Van der Poel maakt de koers...

  Van der Poel (23) bereidt zich voor op het tweede deel van zijn mountainbikeseizoen, maar onderbrak zijn stage om in Hoogerheide, de geboortegrond van vader Adrie, mee te strijden om de nationele trui. Heel wat familiebekenden en -vrienden kwamen hem toejuichen.

   

  En het was de veelzijdige veelvraat van Corendon-Circus menens. Op 60 km van de streep opende Van der Poel de finale en zorgde er zo mee voor dat 4 vluchters van de dag (Lindemann, Riesebeek, Van Rhee en Van Goethem) gegrepen werden.

   

  Een 30-tal renners vond Van der Poel nog te veel, dus ging hij op 40 km nog maar eens aan, Van Poppel, Van Schip en Van Winden zogen zich mee. Van Poppel werkte vooraan tegen, het grote peloton met Terpstra en Groenewegen sloot op 15 km van de finish bij de achtervolgers op de 4 aan. 

  ...en sprint naar winst op geboortegrond van zijn vader

  Toen het gat van een halve minuut bijna toe was, ging sleper Van Poppel voor een solo van 10 km. LottoNL-Jumbo stoorde goed. De slotfase was spectaculair: Van Poppel werd bijgehaald en Van der Poel was nog maar eens mee met een groepje van zes, tot op 4 km van de streep alles weer samen kwam. Spurters Jakobsen en Groenewegen moesten er evenwel af.


  Zo zag De Kort op 1,5 km van de streep zijn kans schoon. De ervaren rot kreeg een gaatje, achter hem werd gekeken. Toch werd het alsnog een massaspurt. Sinkeldam ging als eerste aan, Van der Poel zag een onmogelijk gaatje en sprintte iedereen uit zijn wiel: opdracht volbracht op de thuisgrond van zijn vader.

   

  Adrie van der Poel won in 1987 de Nederlandse titel in Geulle.

  Van der Poel: "Dubbel gevoel bij wegtitel"

  Van der Poel leek na zijn triomf even te twijfelen over zijn keuzes voor de komende jaren. De veldrijder, op het WK na de slokop van de voorbije winter, wil als mountainbiker naar de Spelen 2020 in Tokio. Maar in Hoogerheide kwam de bevestiging dat in hem ook een groot wegrenner huist.

   

  "Op de weg gaat het steeds beter, zeker als je het met het mountainbiken vergelijkt", vertelde hij aan de NOS. "Dat geeft best een dubbel gevoel." Mogelijk kan hij in Tokio ook op de weg een rol spelen. De zoon van Adrie, ook een allrounder, liet het daarbij. Plannen waren voor later.

   

  "Die ontsnapping op dik 30 km van de streep was een goeie. De grote ploegen hadden een man mee. Ik was blij dat Danny het in het slot alleen probeerde. Ik had dat eerder al even gedaan en wist hoe lastig hij het zou krijgen." In een sprint licht bergop maakte hij het af: "Licht bergop ligt me. Ik wist dat ik kon winnen. Dit geeft kippenvel."

  Top 10
  1. Mathieu van der Poel 221 km in 5u21'42"  
  2. Danny van Poppel    
  3. Ramon Sinkeldam allen   
  4. Timo Roosen    
  5. Mike Teunissen zelfde   
  6. Sebastian Langeveld    
  7. Pieter Weening tijd  
  8. Bas van der Kooij    
  9. Dennis van Winden    
  10. Piotr Havik