Ga naar de inhoud

De vloek van de wereldkampioen: 4 op 5 sinds de eeuwwisseling

 do 28 juni 2018 06:41
Duitse selectie.
Ongeloof bij de Duitsers: hun WK zit er al op.

In de wielersport was er een tijdlang sprake van "de vloek van de regenboogtrui", maar in het voetbal is de vloek van de wereldkampioen weer zeer aanwezig. Duitsland volgde gisteren het slechte voorbeeld van Frankrijk, Italië en Spanje, goed voor 4 op 5 sinds de eeuwwisseling. Enkel Brazilië ontsnapte in 2006 aan het lijstje. 

2002: Frankrijk sneuvelt zonder doelpunt

De Franse selectie was in 1998 nog sant in eigen land, maar 4 jaar later zat het WK er al op na de groepsfase. Frankrijk opende het WK tegen Senegal, maar zonder de geblesseerde Zinédine Zidane ging het met 1-0 de boot in.

 

Tegen Uruguay kwam Frankrijk niet verder dan een scoreloos gelijkspel, ook al na een vroege rode kaart van Thierry Henry.

 

Met Zidane op het veld was het erop of eronder tegen Denemarken. De Denen velden het Franse verdict: 2-0, Frankrijk naar huis zonder doelpunt.

2010: Italië gewipt na "ondermaatse prestaties"

Na de triomf in 2006 was het WK van 2010 een grote nachtmerrie voor de Italianen. Tegen Paraguay en Nieuw-Zeeland kwam het niet verder dan 1-1, tegen Slovakije kon de Squadra het drama niet afwenden. De 3-2-nederlaag betekende het einde van het WK.

 

"Deze afgang is mijn verantwoordelijkheid. Ik heb de ploeg niet voldoende getraind en voorbereid. Ik had niet gedacht dat we onze titel succesvol konden verdedigen, maar onze prestaties waren ondermaats", reageerde bondscoach Marcello Lippi.

2014: over and out voor Spanje na twee matchen

Spanje werd wereldkampioen in Zuid-Afrika en mocht vier jaar later op Braziliaanse bodem zijn WK op gang trappen met een heruitgave van de finale van het WK 2010. Het scenario was helemaal anders: Nederland verkocht de Spaanse selectie een oplawaai van jewelste met 1-5.

 

Tegen Chili speelde Spanje al met het mes op de keel en de Chilenen plantten dat mes nog wat dieper in de wonde. 0-2, einde verhaal voor Spanje.

 

In zijn laatste groepswedstrijd kon Spanje de eer nog redden tegen Australië (0-3), maar de exit betekende het afscheid van onder meer Xavi, David Villa en Xabi Alonso.

2018: Onherkenbaar Duitsland ontsnapt geen twee keer

Duitsland geldt op dit WK als een van de favorieten, maar begint zijn WK met een valse noot. Mexico zorgt voor sensatie op de eerste speeldag door de Duitsers met 0-1 te vloeren.

 

Tegen Zweden kan Duitsland zich eigenlijk geen misstap meer veroorloven, maar het staat op de rand van de afgrond. Tot Toni Kroos in de toegevoegde tijd met een magistrale trap zijn land nog een levenslijn toegooit. 

 

Die lijn sterft enkele dagen later dan toch uit. Een onherkenbaar Duitsland is niet op de afspraak tegen Zuid-Korea. De uitschakeling is een feit, met een 2-0-nederlaag als klap op de vuurpijl.