• home
 • video
 • pas verschenen

  "De Russische hooligans willen het WK niet kapot maken"

  Jan Balliauw

  Jan Balliauw in de studio van De zevende dag.

  Hooligans en de Wereldbeker voetbal: er is voor de start van het WK al heel wat over te doen geweest. De voorbije maanden hebben Russische zware jongens er meermaals mee gedreigd hun collega's uit andere landen een lesje te leren. VRT-journalist Jan Balliauw denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen.

  "Ik denk niet dat de hooligans het WK zullen kapot maken, zoals wel eens gezegd wordt. De Russische hooligans zijn nationalisten en patriotten. Ze willen dat dit WK slaagt, zei Rusland-kenner Balliauw vanochtend in De zevende dag op Eén. 

   

  "De binnenlandse veiligheidsdiensten hebben een duidelijk signaal aan de hooligans gegeven om zich koest te houden. De meeste hooligans zijn daarom op vakantie gegaan naar het buitenland of hun buitenverblijf."

   

  "De hooligans zullen op sociale media voortdurend foto's verspreiden dat ze daar zijn en dus niet betrokken zullen zijn bij mogelijke ongeregeldheden."

   

  "Rusland zal trouwens massaal politie inzetten tijdens het WK. Dat zal traditioneel een zeer statische ontplooiing zijn, dat wil zeggen dat die agenten weinig bewegen en veel op dezelfde plaatsen blijven."

  De Russische hooligans hebben een duidelijk signaal gekregen dat ze zich koest moeten houden. Ze zijn daarom op vakantie vertrokken naar het buitenland.

  "Kozakken staan mee in voor de veiligheid"

  "Rusland is een veilig land. Er zijn geen no-go-areas in de grote steden. Je kunt daar overal veilig rondwandelen. Je moet alleen de gebruikelijke voorzorgen nemen die je als toerist overal neemt. Zo moet je weten dat je op straat geen alcohol mag drinken en tegen drugs heerst een duidelijke nultolerantie", zei Jan Balliauw nog.

   

  "Als je als voetbalsupporter naar Rusland gaat, moet je uit de handen van de politie proberen te blijven. Omdat Rusland geen 100%-rechtstaat is. Dat wil zeggen dat je geen volledige garantie hebt dat je rechten helemaal gewaarborgd zijn als je bijvoorbeeld gearresteerd wordt."

   

  Opvallend: de Kozakken staan deels mee in voor de veiligheid tijdens het WK.

   

  Balliauw: "Dat is zo in het zuiden in Rostov, waar de Belgen mogelijk in de 2e ronde terechtkomen. Het is een beetje een rare groep, het oude grensregiment van de tsaren. Ze hebben geen politiebevoegdheid, maar ze kunnen de politie wel helpen."

   

  "Ze hebben al gezegd dat ze dat zullen doen. Zo zullen ze homo's die elkaar op straat kussen aangeven bij de politie. Want daar moeten homo's op letten: homoseksualiteit is niet verboden in Rusland, maar hand in hand op straat lopen kan wel eens averechtse reacties uitlokken."

  Jan Balliauw in De zevende dag: