• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Voor er duidelijkheid was, was de koers al bijna gedaan"

  Michael Goolaerts op kop in de Ronde van Vlaanderen.

  Had Parijs-Roubaix gisteren stopgezet moeten worden na de val van Michael Goolaerts? Sven Nys vindt het geen gemakkelijke beslissing. "Achteraf gezien zou ik ook gezegd hebben: “Stop de wedstrijd".”

  Nys: "Situatie totaal anders dan tijdens voetbalwedstrijd"

  Moest de koers gisteren gestaakt worden na de val van Michael Goolaerts? Sven Nys weet het niet. "Het is een momentopname waarop het heel moeilijk is om een beslissing te nemen. Toen we te horen gekregen dat hij overleden was, was het al heel laat op de avond."

  "De situatie is ook totaal anders dan bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd, waar het ook wel eens gebeurt. Duizenden mensen zitten erop te kijken en zien die jongen liggen op het grasveld. Het is dan niet meer dan normaal dat de wedstrijd wordt gestopt."

  "In het geval van Michael gaat de koers gewoon voort en blijft die jongen alleen achter. Die duizenden mensen bollen mee met die trein die gewoon voortgaat. Gelukkig waren de hulpdiensten vrij snel ter plaatse. Maar voor er echt duidelijk was wat er echt aan de hand was, was de koers bijna aan de finish. Dat is een totaal ander gegeven."

  "Uiteraard is het leven van die jongen belangrijker dan die wedstrijd en achteraf gezien zou ik ook gezegd hebben: “Stop de wedstrijd.” Maar op dat moment ben je daar niet 100 procent zeker van en weet je ook niet wat er aan de hand is."

  "Heb mijn renners vorig seizoen binnenstebuiten gekeerd"

  Hoe groot is de impact van zo'n gebeurtenis in het peloton? "Heel groot. De koers stelt plots niets meer voor. Wout van Aert rijdt een fantastische wedstrijd, maar die kan daar absoluut niet van genieten. Hij is maar met 1 ding bezig en dat is zijn kameraad waar hij lief en leed mee heeft gedeeld de laatste weken."

  "Die is er dan niet meer en dat is verschrikkelijk. Zoiets wil je niet meemaken op je 23e. Uit het niets. Goolaerts was een gezonde jongen, die net de Ronde van Vlaanderen had gereden. Hij zal waarschijnlijk ook nooit hebben aangegeven dat er iets aan de hand was. Het lichaam wordt tot het uiterste gedreven. Dat is de wielersport. Maar het is toch telkens een schok als je zoiets hoort."

  Kan zoiets vermeden worden door een nog betere screening? "Er is altijd verbetering mogelijk en je kan altijd beter doen. Bij ons in de ploeg controleren we de renners helemaal. Ik heb ze vorig seizoen binnenstebuiten gekeerd en nog meer controles dan nodig laten doen."

  "We zijn ook bezig met de aankoop van een defibrillator die we dan altijd bij hebben. We doen er alles aan om die jongens zo goed mogelijk te ondersteunen omdat we beseffen dat het een zware sport is."

  Rouwregister in Heist-op-den-berg

  De gemeente Heist-op-den-Berg legt maandag een rouwregister aan voor Michael Goolaerts. Goolaerts woonde in de Heistse deelgemeente Hallaar. Het rouwregister komt volgens het gemeentebestuur in het gemeentehuis te liggen tijdens de openingsuren daarvan.