• home
 • video
 • pas verschenen

  Johnny Maeschalck pleit zaterdagochtend beroep van Beerschot Wilrijk

  Alexander Maes kreeg vorige week rood in de heenmatch van de finale.

  De beroepsprocedure voor Alexander Maes zorgt voor beroering bij Beerschot Wilrijk. De uren zijn nu bekend: morgenochtend om 9.30u is de zitting. De bekende sportadvocaat Johnny Maeschalck zal voor de onontvankelijkheid pleiten. Een eventuele schorsing gaat in om 18u, de return van de 1B-finale tegen Cercle is om 20u in Brugge.

  Maes werd vorige week uitgesloten in de heenmatch op het Kiel, de Geschillencommissie gaf de middenvelder 1 match schorsing, waardoor hij de return zou missen.

  Omdat Beerschot Wilrijk pas woensdag de beslissing van de commissie kreeg, had het tot vrijdag 12u om in beroep te gaan. Dat deed het ook, ervan uitgaand dat dan het beroep op dinsdag - na de match - zou behandeld worden. Volgens de Antwerpse club kan enkel op een dinsdag of vrijdag een disciplinair dossier behandeld worden volgens het bondsreglement. De club verwijt de bond fouten.

  Maar de eerste voorzitter van de Geschillencommissie Hoger Beroep roept "uitzonderlijke omstandigheden" in om de zitting zaterdagochtend te houden. Het bondsreglement (artikel P1776) stipuleert dat van die dinsdag en vrijdag mag afgeweken worden. Dat zegt KBVB-woordvoerder Pierre Cornez.

  Maeschalck pleit onontvankelijkheid

  Volgens bestuurslid en advocaat Walter Damen is artikel P1776 "niet van toepassing": "De bond heeft gewoon een fout gemaakt en probeert die zo recht te zetten. En ze claimen nu dat ze de competitie eerlijk willen laten verlopen."

  "Beerschot Wilrijk vraagt dat de normale procedure gevolgd wordt", aldus Damen, die zelf niet zal pleiten. Dat laat hij over aan Johnny Maeschalck. De bekende sportadvocaat zal de onontvankelijkheid opwerpen. Als de Geschillencommissie dat in de wind slaat, houdt Beerschot Wilrijk de evocatieprocedure achter de hand. Die werkt echter niet opschortend.

  Als Maes in beroep wordt vrijgesproken, kan hij 's avonds om 20u meespelen. En dat zou Beerschot Wilrijk graag hebben, aangezien het op zijn middenveld al sterkhouders als Pietermaat en wellicht ook Van Hyfte moet missen.

  "Als Maes een schorsing krijgt, dan gaat die om 18u in", stelt Cornez, dus dan wordt het geen voetbal voor Maes.

  Cercle komt tussen in de zaak-Maes

  Cercle Brugge volgt de zaak met de nodige aandacht en wil zijn belangen niet geschaad zien. Het komt dan ook tussen in de zaak, liet het vandaag op zijn website verstaan: "Cercle Brugge is uitermate teleurgesteld in de wijze waarop Beerschot-Wilrijk de uitvoering van de schorsing van speler Alexander Maes tracht te verhinderen. Om het goede verloop van het dossier te vrijwaren heeft de Vereniging beslist om tussen te komen teneinde haar rechten te vrijwaren."

  Beerschot Wilrijk betreurt de gang van zaken: "Het had een gigantisch voetbalfeest moeten worden, maar de KBVB verpest dat. Cercle beweert dan nog dat wij het niet fair spelen, niettegenstaande wij gewoon de procedure toepassen en zelf geen enkele fout gemaakt hebben."