• home
 • video
 • pas verschenen

  Zonneveld: "Sky misbruikte niet alleen het systeem, het overtrad ook de regels"

  Sportjournalist Thijs Zonneveld is een ex-wielrenner.

  Heeft Team Sky een ethische lijn overschreden met Wiggins? Of is er meer aan de hand? De Nederlandse sportjournalist Thijs Zonneveld geeft zijn kijk op de zaak.

  Volgens een rapport van een Britse parlementaire onderzoekscommissie heeft Team Sky voor de Tour van  2012 een ethische lijn overschreden. De ploeg diende toen corticosteroïden toe aan de latere Tour-winnaar Bradley Wiggins. 

  Volgens Wiggins werden die gebruikt om zijn allergieën en ademhalingsmoeilijkheden te behandelen. Volgens het rapport gebruikte Wiggins die corticosteroïden om er voordeel uit te halen tijdens de Tour.

  Zonneveld: "Sky weet goed waarom het met antidepressiva trainde"

  "Of er toen een ethische lijn is overschreden, is voor mij geen vraag meer", zegt Thijs Zonneveld in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Ik denk dat ze bij Sky heel goed weten waarom ze geen lid zijn van het MPCC, een beweging die zich inzet voor een geloofwaardiger wielrennen."

  "En ik denk dat ze bij Sky ook heel goed weten waarom ze bepaalde attesten of documenten hebben aangevraagd, waarom ze met antidepressiva getraind hebben en waarom ze tramadol gebruikt hebben in wedstrijden", zegt Zonneveld.

  "Volgens mij gaat het er niet meer om of ze een ethische grens overschreden hebben, maar wel of ze een juridische grens overschreden hebben. En ik vrees dat dat laatste gebeurd is, daar zijn de attesten van Wiggins een goed voorbeeld van."

  "Middel van Wiggins wel degelijk prestatiebevorderlijk"

  "In een interview zegt Wiggins dat hij het middel gebruikte om een astma-aanval of een allergische aanval te voorkomen. En dat is volgens mij helemaal niet volgens de regels."

  "Het systeem van attesten is er om een aandoening te verzorgen, niet om een mogelijke aandoening alvast te voorkomen door je 3 weken lang helemaal onder te spuiten met cortisone."

  "Bovendien was dat niet het meest geschikte middel om zijn astma-aanvallen te voorkomen. Het was wel een zware ontstekingsremmer, waarvan je afvalt en het wekt euforie op tijdens een wedstrijd. Dat middel zou dan wel degelijk prestatiebevorderlijk zijn."

  "Sky misbruikte het systeem en overtrad ook de regels"

  "Of Wiggins het systeem misbruikt heeft? Ja, en dat hebben ze bij Sky ook toegegeven. Shane Sutton (ex-coach bij Sky) heeft gezegd dat zij het attestensysteem zagen als een manier om “marginal gains” te behalen."

  "En daarvoor is het systeem echt niet bedoeld. Sky misbruikte niet alleen het systeem, maar overtrad ook gewoon de regels."

  Kunnen er dan juridische stappen komen? "Dan moet dat door de UCI of de Engelse wielerbond gebeuren", weet Zonneveld. "Maar de Engelse wielerbond zit vervlochten met Team Sky, daar zie ik niet meteen iets gebeuren."

  "De UCI heeft eigenlijk voor een deel meegewerkt aan het overtreden van de regels door een aantal van die attesten toe te kennen. Dus als de UCI stappen wil ondernemen, dan moet het zichzelf tegen het licht houden. En dat zie ik niet meteen gebeuren."

  "Geval-Froome is nog schadelijker voor wielersport"

  En dan zitten ze bij Sky ook nog met de zaak rond Chris Froome, die tijdens de laatste Vuelta dubbel zoveel salbutamol in zijn urine had als toegelaten.

  "Het geval-Froome is volgens mij nog schadelijker voor het wielrennen", zegt Zonneveld. "Zeker omdat hij de volgende dagen gewoon zal meerijden in Tirreno-Adriatico."

  "Sky is een ploeg die structureel de randen opzoekt en er over heen gaat. Het is goed als die ploeg daarvoor aangepakt wordt. Dat er veel druk moet komen vanuit de publieke opinie en media, dat is voor mij wel duidelijk."