• home
 • video
 • pas verschenen

  Nagelbijten in PyeongChang: de spectaculaire ontknopingen van deze Spelen

  Thrillers in PyeongChang.

  Wintersportliefhebbers konden zich de voorbije weken verwarmen aan heel wat knalprestaties in PyeongChang. Wij hebben de beste Zuid-Koreaanse thrillers voor u gebundeld.

  1. bobslee bij de mannen: twee voor de prijs van één

  De chronometers draaiden de voorbije weken overuren in PyeongChang, maar bij de bobsleecompetitie bij de mannen sloeg de opnameapparatuur wellicht een beetje tilt. 

  In de tweemansbob bij de mannen werden twee olympische titels uitgedeeld. Na 4 afdalingen was er geen verschil tussen Canada en Duitsland: de Canadees Kripps en de Duitser Friedrich stuurden hun slee naar exact dezelfde tijd.

  2. de halve voet van Fourcade

  De ene editie van de Winterspelen is de andere niet. Vier jaar geleden verloor Martin Fourcade een millimetersprint van de Noor Emil Hegle Svendsen op de massastart, maar in PyeongChang haalde de Fransman zijn gram.

  Fourcade vocht deze keer een bloedstollend duel uit met wereldkampioen Simon Schempp. De finishfoto bracht het verdict: Fourcade won met een halve voet verschil de massastart in het biatlon.

  3. de halve voet van Diggins

  Ook in het langlaufen weten ze wat een superspannende ontknoping inhoudt. In de teamsprint voor vrouwen ging de VS ietwat verrassend met het goud aan de haal. Jessica Diggins was in een spannende sprint een tikje sneller dan de Zweedse Stina Nilsson.

  4. vallen en toch doorstoten

  In de reeksen van de skicross leek Debora Pixner zeker van een stekje in de kwartfinales, maar bij de finale jump hing die kwalificatie aan een zijden draadje.

  Met de streep in zicht verloor Pixner de controle, maar de Italiaanse had nog voldoende luciditeit en vooral een dosis geluk om de aanstormende Russin Zavadovskaia nog net af te houden.

  5. van de 5e naar de 3e plaats

  De grote finale missen, maar toch een medaille pakken? In Nederland weten ze dat het kan. De Nederlandse shorttrackvrouwen veroverden vanuit het niets toch nog een bronzen medaille na een knotsgek scenario.

  In de B-finale vestigde Nederland op de koop toe een wereldrecord, maar meer dan een 5e plaats zou dat niet opleveren. Althans, dat dachten de Nederlandse vrouwen. Maar na diskwalificatie van China en Canada in de A-finale viel er toch nog een bronzen medaille uit de lucht.

  6. de stalen zenuwen van Shaun White

  Op de grote momenten kunnen de absolute toppers nog net dat tikkeltje meer.

  Snowboardkeizer Shaun White leek na waanzinnige scores in de kwalificaties op weg naar een derde olympische titel in de halfpipe, maar de Japanner Ayumu Hirano zette White met een ijzersterke run in de finale met de rug tegen de muur.

  White had nog één kans om alsnog van de tweede naar de eerste plaats te wippen en greep die kans met beide handen.

   

  7. Tsjechisch fenomeen

  Op elke editie van de Winterspelen wordt een nieuw supertalent ontdekt. Ester Ledecka zou weleens tot "Queen of the Games" kunnen worden uitgeroepen.

  De 22-jarige Tsjechische was naar PyeongChang gekomen om daar te schitteren met haar snowboard, op de parallelle reuzenslalom.

  De super-G moest een opwarmertje zijn, maar Ledecka verbaasde vriend en vijand (en vooral zichzelf) door op geleende ski's te stunten en goud te pakken.

  8. de VS verrast Canada

  Dat Canada en de VS de ijshockeyfinale bij de vrouwen voor hun rekening namen, was geen verrassing. De ontknoping leverde wel een kleine schokgolf op.

  Canada mikte op een vijfde titel op een rij, maar kwam van een kale reis terug. Shoot-outs beslisten over vreugde en verdriet, met de beslissende 3-2 van de VS als orgelpunt van de thriller. 

  9. Team OAR ontsnapt in ijshockeyfinale

  De Russische ijshockeyberen onder neutrale vlag zouden wel even dat Duitse varkentje wassen. Maar de Duitsers, die verrassend titelhouder Canada en wereldkampioen Zweden wipten, maakten een 1-0- en 2-1-achterstand goed en stonden in de derde periode op 1 minuut van het einde 3-2 voor. De Russen - met een man minder - kwamen toch nog langszij en scoorden de golden goal in de verlenging.