• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Bjørgen evenaart Bjørndalen met 13e olympische medaille

  Bjørgen schenkt Noorwegen de zege in de 4x5km estafette.

  Marit Bjørgen heeft nog maar een keer geschiedenis geschreven. De Noorse langlaufster won vandaag met haar landgenotes de 4x5km estafette en pakt zo haar 13e olympische medaille. Daarmee komt ze op gelijke hoogte van Ole Einar Bjørndalen, ook een Noor.

  Halfweg zag het er niet goed uit voor de Noorse vrouwen. Astrid Jacobsen wisselde pas als vierde op een halve minuut en dus moest Ragnhild Haga vol aan de bak. De olympische kampioene op de 10 kilometer vrije stijl deed meer dan haar ding en dichtte de kloof met het duo Rusland-Zweden bijna helemaal.

  Marit Bjørgen begon als derde aan haar 5 kilometer en nam vrijwel meteen de leiding over. In de slotronde had ze een lastige klant aan de Zweedse Stina Nilsson, maar in de sprint was Bjørgen duidelijk de sterkste. Ze gleed weg van Nilsson en sprong na de finish meteen in de armen van haar teamgenotes.

  De Noorse langlauflegende pakt zo haar 13e olympische medaille op de Winterspelen, waarvan 7 gouden medailles, en komt daarmee op gelijke hoogte van Ole Einar Bjørndalen. Hij deed met 8x goud wel net iets beter.

  Bjørgen wint de sprint voor de overwinning:

  De olympische medailles van Bjørgen op een rijtje:

  olympische medailleoogst Marit Bjørgen
  OSmedaillenummer
  2002zilverestafette
  2006zilver10km klassiek
  2010goudsprint
  2010goudachtervolging
  2010goudestafette
  2010zilver30km klassiek
  2010brons10km vrije stijl
  2014goud15km skiatlon
  2014goud30km vrije stijl
  2014goudteam sprint
  2018goudestafette
  2018zilver15km skiatlon
  2018brons10km vrije stijl
  2018bronsteam sprint