• home
 • video
 • pas verschenen

  "Nederlandse schaatscoach ondernam poging tot matchfixing in Sotsji"

  De geviseerde schaatscoach Jillert Anema.

  Nederland is vandaag in de ban van de 10 kilometer (vult Sven Kamer het gat op zijn palmares?), maar is vandaag wakker geworden met een schandaal(tje) in de schaatswereld. Schaatscoach Jillert Anema zou in 2014 een poging tot matchfixing ondernomen hebben.

  De Volkskrant bracht vandaag het verhaal over Jillert Anema naar buiten. In 2014 zou Anema, coach van de Franse achtervolgingsploeg, op de Spelen van Sotsji de Nederlandse bondscoach hebben gevraagd om de Nederlandse ploeg in te tomen in de eerste ronde van de achtervolging.

  De Fransman Alexis Contin was door een schildklieraandoening te zwak om te rijden, maar de Fransen wilden gezichtsverlies vermijden en wilden hun financiële steun niet verliezen.

  Anema regelde ook een tegenprestatie: hij beloofde Oranje een zege en zelfs bij een Nederlandse val zou Contin zich laten uitzakken, waardoor Nederland toch nog zou winnen. De Nederlandse achtervolgingsploeg klopte Frankrijk en pakte het goud.

  Sportkoepel NOC*NSF bevestigt dat Anema over de schreef is gegaan. "Wij betreuren het zeer dat dit bericht nu naar buiten komt", zegt technisch directeur Maurits Hendriks. "Op de dag van de tien kilometer zou het alleen over de sportieve strijd op het ijs moeten gaan."