• home
 • video
 • pas verschenen

  De eerste spelers in Europa met het jaar 2000 op hun paspoort

  Afgelopen weekend speelde voor het eerst een speler in de Belgische hoogste klasse die geboren is na 1 januari 2000. De 16-jarige Nicolas Raskin debuteerde bij AA Gent tegen STVV. Wie zijn de buitenlandse soortgenoten van Raskin?

  Dogucan Haspolat geboren op 11 februari 2000

  Nederland heeft de reputatie niet te twijfelen om jonge talenten vroeg te brengen. Daar is Dogucan Haspolat (op de foto met nr.19) een zoveelste bewijs van. Haspolat debuteerde in augustus 2016 bij zijn club Excelsior. Hij was toen 16 jaar en 198 dagen oud. Bij de tegenstander van die dag, Feyenoord, was aanvoerder Dirk Kuyt al profvoetballer toen Haspolat geboren werd. Haspolat is een aanvallend middenvelder. Echt doorbreken blijkt voorlopig moeilijk. Hij kreeg dit seizoen één basisplaats en mocht vijf keer invallen in de Eredivisie. Haspolat is ook jeugdinternational.

  Vincent Thill geboren op 4 februari 2000

  In de vijf grote Europese competities spant Vincent Thill de kroon van jongste debutant geboren na 2000. De Luxemburger kreeg in september 2016 zijn kans bij Metz tegen Bordeaux. Door zijn spelinzicht en uitstekende vrije trappen wordt de middenvelder bij Metz al gretig vergeleken met oud-speler Miralem Pjanic. Thill speelde al 13 keer voor de nationale ploeg van Luxemburg, waaronder de "historische" wedstrijd waarin Luxemburg Frankrijk op 0-0 hield. Maar dit seizoen krijgt Thill nauwelijks speelkansen in de Ligue 1.

  Ferran Torres geboren op 29 februari 2000

  In Spanje klinkt de naam van Ferran Torres steeds luider. De jonge aanvaller debuteerde eind 2017 voor Valencia tegen Eibar. Scouts schrijven "creatief, dribbelvaardig en stevig op de been" in hun scoutingsboekjes. Ook bij Barcelona en Real Madrid, die zouden vechten om zijn handtekening. Torres was basisspeler voor Spanje in de verloren finale tegen Engeland op het WK U17 in India. Bij Valencia is het voorlopig wachten op een nieuwe kans.

  Angel Gomes geboren op 31 augustus 2000

  De eerste speler in de Premier League geboren na 1 januari 2000 kwam net als Torres in actie in de finale van het WK U17 in India. Angel Gomes was invaller bij Engeland. Invaller was Gomes ook toen hij in mei vorig jaar in actie kwam voor Manchester United tegen Crystal Palace. Gomes is een aanvallende middenvelder met snelheid, dribbelvaardigheid en een prima trap. Dit seizoen kreeg de speler, die nog niet was geboren toen United de "treble" won in 1999, enkel 2 minuten speeltijd in de FA Cup.

  Moise Kean geboren op 28 februari 2000

  De Italiaanse "Raskin", luistert naar de naam Moise Kean. Kean wordt bij Juventus al lang als een "predestinato" beschouwd, een speler die voorbestemd is voor een grote carrière. Hij maakte die hoge verwachting al deels waar. Ruim een jaar geleden debuteerde hij als 16-jarige bij Juventus tegen Bologna. Hij was niet alleen de eerste speler geboren sinds 2000 in de Serie A, hij werd zo ook de eerste doelpuntenmaker geboren na 1 januari 2000. De veelzijdige aanvaller wordt dit seizoen uitgeleend aan Verona, waar hij al vier keer scoorde. Maar de ambities van de jonge Italiaan zullen elders liggen. Daar kan zijn makelaar wellicht bij helpen: Mino Raiola.

  Jann-Fiete Arp geboren op 6 januari 2000

  Zegt de "Fritz-Walter Medaille" u iets? Als je weet dat eerder spelers als Mario Götze, Emre Can en Leon Goretzka de prijs voor grootste U17-talent kregen, begrijpt u dat veel verwacht wordt van de winnaar van 2017: Jann-Fiete Arp. Ook bij Hamburg, dat de spits in september 2017 liet debuteren en sindsdien 12 matchen liet spelen in de Bundesliga. De spits heeft Harry Kane als voorbeeld.

  Nicolas Raskin geboren op 23 februari 2001

  In België is de eer van de eerste speler geboren na 1 januari 2000, die speelminuten krijgt op het hoogste niveau dus Nicolas Raskin. Raskin was afgelopen zaterdag tegen STVV 16 jaar en 352 dagen oud. Hij is een jeugdproduct van Anderlecht, dat vorige zomer de overstap maakte naar AA Gent. De jongste speler is hij niet. Die eer isvoor Nii Lamptey (16 jaar en 6 dagen), gevolgd door Romelu Lukaku (16 jaar en 11 dagen).