• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Aftellen naar Pyeongchang: 4 - Grand Slam van Bjørndalen in 2002

  Ole Einar Bjørndalen heerste op de Winterspelen in 2002.

  Vier dagen voor de start van de Winterspelen in Pyeongchang denken we terug aan de grand slam van biatleet Ole Einar Bjørndalen in 2002 in Salt Lake City. De Noorse legende won toen alle 4 de biatlondisciplines. Bjørndalen is met 13 medailles de meest succesvolle wintersporter.

  Ole Einar Bjørndalen is de koning van de biatlon. De Noor verzamelde op 7 Winterspelen 13 medailles, waarvan 8 gouden. Zijn meest succesvolle Spelen waren die van Salt Lake City in 2002.

  In tien dagen tijd overklaste Bjørndalen de tegenstand in de sprint, achtervolging en de individuele 20 kilometer. Samen met zijn Noorse landgenoten was hij ook de beste in de estafette: 4 op 4.

  Opvallend: in Salt Lake City nam Bjørndalen ook deel aan het langlaufen. Twee dagen voor zijn eerste gouden medaille eindigde hij als vijfde op de 30 km vrije stijl, op minder dan 2 seconden van brons.

  Bjørndalen zal er op 44-jarige leeftijd niet bij zijn in Pyeongchang, voor het eerst sinds de Winterspelen van 1994 in Lillehammer. Hij kon zich niet kwalificeren voor het Noorse team.

  Bjørndalen op de Winterspelen: