• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Insinuatie van Adrie van der Poel is een gevaarlijk spel"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Michel Wuyts trok vanuit Valkenburg meteen naar de studio van Sportweekend voor een analyse van het WK veldrijden. Hij stelde vast dat Wout van Aert perfect gepiekt heeft.

  Waar haalde Wout van Aert die straffe stoot vandaan?

  Michel Wuyts: "Rust onderweg. Pieken. Wat lager zakken in het vormpeil om door training hoger te mikken. Hij heeft 1 à 2 extra rustperiodes ingelast in vergelijking met zijn tegenstanders en heeft daardoor een piek te pakken gekregen om u tegen te zeggen.  Op dat moment ga je overklassen."

  "Het tegenovergestelde deed zich voor bij Van der Poel. Mathieu heeft roofbouw gepleegd op zijn lichaam. Hij heeft in de loop van het seizoen 32 keer het beste van zichzelf gegeven."

  "Bovendien ging hij overal voor winst, 26 keer met succes. Wanneer werkt die roofbouw tegen? Als de druk vergroot. Dat is vandaag geschied, een Sven Nys-syndroom."

  Monsterachtig zwaar parcours voor deze moderne tijden

  "Je kon ook haast voorspellen dat op dit parcours de groten kipkap zouden maken van de rest. Als er dan eentje tegenvalt, dan rijdt de overblijver heel ver weg", gaat Michel Wuyts voort.

  "Het was voor moderne tijden monsterachtig zwaar en het weer zat dan nog eens radicaal tegen. Bovendien had je veel loopstroken en drie muren na elkaar. Dat is het hebbeding van Wout van Aert. Daar maakt hij het verschil, net zoals hij dat deed in Namen en Francorchamps."

  "Adrie van der Poel insinueert en dat is een gevaarlijk spel"

  Adrie van der Poel reageerde tijdens de rechtstreekse uitzending heel gelaten bij Renaat Schotte. Volgens hem was Wout van Aert "uitzonderlijk goed". "Als het verschil tot 2 minuten oploopt, is dat niet normaal. Dan mag je nog iets slechter zijn. Hij rijdt rond, maar hij ademt niet", zei de vader van Mathieu.

  Michel Wuyts reageert: "Adrie van der Poel insinueert en dat is een gevaarlijk spel. Uit zijn woorden zou je kunnen afleiden dat Wout van Aert medisch begeleid is en cortisonen genomen heeft. Bewijs dat maar eens. Bovendien hoeft dat niet zo te zijn."

  "Het is natuurlijk wel zo dat cortisonengebruik diep geworteld zit in het wielrennen en andere sporten en zeker ook in het veldrijden.
  De beste manier om dit soort insinuaties uit de wereld te helpen is om cortisonen op de verboden lijst te zetten. Daar smeekt het wielrennen al 10, 15 jaar om."

  "Er waren over dit onderwerp al veel vergaderingen in de atletencommissie bij de UCI. Artsen twijfelen over de efficiëntie van cortisonen, atleten niet. Zet het op de verboden lijst, einde discussie."

  Video player inladen ...

  De moderne aanpak van Van Aert

  Wout van Aert is pas 23 en is al voor de derde keer wereldkampioen. Dat is een heel sterke prestatie. 

  Wuyts: "Van Aert heeft een metamorfose ondergaan in zijn denken. Hij wil het ook waarmaken op de weg in het voorjaar en dat heeft de zaken beïnvloed."

  "Wout is zijn programma wat gaan 'downsizen' en dat komt hem goed uit. Dat is de moderne aanpak. Als dat voorjaar meevalt op de weg gaat hij een nog zachtere aanpak kiezen en dat komt Van der Poel dan weer slecht uit."

  "Mathieu heeft een echte trainer nodig"

  Vader Van der Poel liet zich eerder deze week nog ontvallen dat Mathieu het wielrennen nog altijd spelenderwijs aanpakt.

  "Dat kan niet langer op dit niveau", zegt Wuyts. "Mathieu is nu 23, ik vind het de hoogste tijd dat hij een echte trainer in de arm neemt. Hij heeft nood aan een goede trainer die hem leert om een seizoen in te delen."

  "Downsizen in zijn programma om beter uit te komen in de zone van de waarheid, vooral met oog op de Olympische Spelen, waar hij kampioen wil worden in het mountainbiken."

  "Dat kan je niet à l’improviste doen, dat gaat niet met de schema’s van Roodhooft, die daar niet bekwaam voor is."

  Video player inladen ...

  Vandegoor: "Uitspraak van vader Van der Poel is zeer moeilijke discussie"

  Ook radiocollega Christophe Vandegoor kon niet voorbij aan de opmerking van vader Van der Poel. "Dat is een uitspraak om even te herkauwen. Dat zinspeelt op iets. Hij plaatste een vraagteken bij een opvallende prestatie die we tijdens het normale seizoen niet of amper hebben gezien", stelt de wielercommentator.

  "Dat is een zeer moeilijke discussie. Denk aan vorig jaar toen Kevin Pauwels en Mathieu van der Poel hun medisch dossier op Twitter gooiden net voor het WK. Ze riepen op tot transparantie. Dat was een wenk naar Van Aert, die zich absoluut niet aangesproken en geroepen voelde om hetzelfde te doen. Dat was toen een gigantische rel in het Belgische kamp."

  "Dat maakt allemaal deel uit van een context waarin vader Van der Poel die uitspraak gedaan heeft. Je moet ook zeggen dat hier een vader spreekt op een moment dat hij zijn zoon tenonder ziet gaan. Dus die uitspraak is misschien wel gekleurd en ingegeven door emoties. Mensen zouden kunnen zeggen: "Wat een slechte verliezer"."

  "Aan de andere kant voeg ik daaraan toe dat je die uitspraak misschien ook niet gratuit mag noemen, omdat Adrie van der Poel zich zelden openlijk laat verleiden tot straffe uitspraken."