• home
 • video
 • pas verschenen

  Barcelona gaf in 2016 liefst 372 miljoen euro uit aan lonen

  Voor een mooi belegde boterham zit u goed bij Barcelona.

  Barcelona was in het financiële boekjaar 2016 liefst 372 miljoen euro kwijt aan spelerssalarissen. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de UEFA over de financiële huishouding in het Europese clubvoetbal.

  De spelerssalarissen lieten over de hele lijn een stijging zien van 8,6%. Dat percentage lag net onder de toename van de omzet van de circa 700 clubs. De omzet bedroeg in totaal 18,5 miljard euro, tegen 16,9 miljard in 2015. Ter vergelijking: in 1996 bedroeg die som nog maar 2,8 miljard.

  De Engelse clubs betaalden de hoogste bedragen aan de voetballers, met een gemiddelde salarispost van 153,9 miljoen euro per club. Dat was meer dan het dubbele van het bedrag dat de Duitse clubs, als nummers 2, aan de spelers overmaakten.

  Gemiddeld waren alle clubs in Europa 62% van hun netto kosten kwijt aan de spelerssalarissen. Met een totale loonmassa van 372 miljoen euro spande Barcelona de kroon in Europa.

  United heeft de hoogste omzet

  Tijdens de transferperiode in de zomer van 2017 gaven de clubs volgens de UEFA bijna 5,6 miljard euro uit, inclusief zes transfers uit de huidige top 20 van betaalde afkoopsommen.

  Manchester United had met een bedrag van 689 miljoen euro in 2016 dan weer de hoogste omzet van alle Europese voetbalclubs.