• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Geneugden (bondscoach Malawi): "Internationals slapen normaal op mat op de grond"

  "De meeste kinderen drinken hier uit de beek", zegt Van Geneugden.

  Ronny Van Geneugden (49) blikt terug op zijn eerste maanden als bondscoach van Malawi. "80 à 90 procent van de bevolking leeft in armoede", zegt Van Geneugden. "En daar wil ik iets aan doen."

  Van Geneugden: "Op voetbalvlak heel goed georganiseerd"

  Jarenlang was Ronny Van Geneugden aan de slag als coach in België, bij Racing Genk (2008-2009), OH Leuven (2010-2014) en Waasland-Beveren (2014).

  Na een avontuur in Cyprus trok Van Geneugden in april vorig jaar naar Malawi om er de rol van bondscoach te vervullen. "Op voetbalvlak is alles hier goed georganiseerd", zegt Van Geneugden aan Sporza.

  "De FIFA geeft een pak subsidies aan Malawi om het voetbal daar op een bepaald niveau te houden. Normaal slapen de meeste spelers uit de nationale ploeg thuis op een mat op de grond. Maar dankzij de FIFA heeft de voetbalfederatie van Malawi een complex met kantoorruimtes, een hotel, fitnessruimte en restaurant. Alles is hier aanwezig. Als bondscoach kan ik hier heel goed functioneren."

  "Meeste kinderen drinken water uit de beek"

  Maar toen Van Geneugden voor het eerst de levensomstandigheden van de lokale bevolking zag, was hij diep onder de indruk. "Er lopen veel mensen op straat rond die niets hebben. Ze bedelen en vragen om steun", zegt de voormalige voetballer.

  "Daarnaast is er ook enkele uren per dag geen elektriciteit. Je moet altijd een generator hebben die elektriciteit opwekt. 80 à 90 procent van de bevolking leeft hier in armoede."

  "Ze moeten rondkomen met 25 à 50 euro per maand. Die mensen werken dagelijks 12 uur, 7 dagen op 7. En hun kinderen moeten water drinken uit de beek. Dat raakt me enorm."

  "Actie in Genk om Malawi te steunen"

  "Ik ben aangesteld om het voetbal naar een hoger niveau te tillen in Malawi", zegt Van Geneugden. "Maar ik wil ook de levensomstandigheden van de mensen proberen te verbeteren."

  "Mijn vrouw en ik dragen momenteel zorg voor 3 families. We betalen het schoolgeld van de kinderen. Van vrienden uit België krijgen we ook kledij toegestuurd. Zo heeft de U15 van OH Leuven de oude tenues opgestuurd naar Malawi, zodat we die kunnen uitdelen aan de lokale bevolking."

  "En we zullen ook een actie op poten zetten om de bevolking in Malawi te helpen. Dat project wordt gesteund door de sportraad van de stad Genk, de jeugdafdeling van Racing Genk, de provinciale voetbalclubs en de Rotary-groepen uit Genk."

  "Op dinsdag en donderdag kan je op het complex van Racing Genk kledij binnenbrengen voor de bevolking uit Malawi. We zullen die kleren daar zelf aan de man proberen te brengen. Waarom? Omdat we vastgesteld hebben dat veel kledij die door organisaties in Malawi terechtkomt niet aan de arme mensen wordt uitgedeeld, maar verkocht wordt."

  "Veel jonge Malawische spelers kunnen voet zetten naast Belgische"

  Van Geneugden heeft tussen al die armoede ook al wat beloftevolle voetballers gespot in Malawi. "Er loopt heel wat voetbaltalent rond in Malawi. Enkele jongens spelen in het buitenland, in Zuid-Afrika."

  "In Malawi zelf spelen veel jonge talenten op velden waar we in België onze voetbalschoenen niets eens voor zouden aantrekken. Die jonge talenten spelen dan vaak ook zonder voetbalschoenen."

  "En als we hen dan uitnodigen om op trainingskamp te gaan met de nationale ploeg, zien we hen op korte tijd veel vooruitgang maken. Ik denk dat er in de leeftijdsgroep tussen de 16 en 19 jaar veel Malawische Spelers zijn die hun voet kunnen zetten naast die van Belgische spelers."