• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Het is aan Froome om aan te tonen dat alles correct verlopen is"

  Froome lachend in de Vuelta.

  Door een afwijkende dopingcontrole zit Vuelta-winnaar Chris Froome plots in nauwe schoentjes. Hans Cooman, hoofdarts dopingcontroles bij NADO Vlaanderen (zeg maar het Vlaamse antidopingagentschap), legt uit waar Salbutamol voor dient.

  "Toegelaten in therapeutische dosissen en puffertje"

  "Salbutamol of Ventolin, zoals beter bekend in de volksmond, is een toegelaten stof in de vorm van een puffertje en in therapeutische dosissen", zegt Hans Cooman. 

  "Het WADA vraagt aan de labs om alleen over Salbutamol te rapporteren als de waarde boven een drempel ligt die in normale omstandigheden niet bereikt kan worden door therapeutisch gebruik. Wellicht ligt daar het probleem."

  Ga je veel beter fietsen door het gebruik van Salbutamol? "Als astmapatiënt ga je er zeker beter door ademen. Dat is de bedoeling. Het is nu aan de renner om uit te leggen hoe het komt dat er een verhoogde dosis in zijn urine aangetroffen is."

  "Als Froome kan aantonen dat hij Salbutamol in therapeutische hoeveelheden ingenomen heeft of met een puffer, dan is er geen enkel probleem. Als blijkt dat hij het in hogere dosissen genomen heeft of in andere toedieningsvormen dan een puffer, dan heeft hij wel een probleem."

  "De bal ligt in het kamp van Froome"

  Team Sky zegt dat de waarde van Salbutamol kan verhogen door de interactie van het medicament met bijvoorbeeld voeding en uitdroging van het lichaam.

  "Dat is zo", zegt Hans Cooman, "maar het WADA heeft een veiligheidsmarge ingebouwd om als rapportage te dienen, net rekening houdend met die zaken. De bal ligt nu in het kamp van Froome. Als ze niet kunnen aantonen dat alles correct verlopen is, wordt er een disciplinair dossier opgesteld en kan er een disciplinaire straf volgen."