• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  BMC-nieuwkomer Roelandts: "Er zullen kansen komen in sprints en rittenkoersen"

  Roelandts: "Nieuw materiaal, een andere visie, het zal mij zeker deugd doen."

  Jürgen Roelandts werkt aan zijn voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Niet met Lotto-Soudal, maar met BMC. "Als er een tijd was om te veranderen, was het nu", zegt de 32-jarige renner. "Greg Van Avermaet is de absolute kopman, maar ik zal ergens in het voorjaar ook mijn kans krijgen."

  Na 10 seizoenen bij Lotto-Soudal besloot Roelandts om andere lucht te gaan opsnuiven. Hij koos voor BMC. "Ik ben blij dat ik eens een andere visie en aanpak zie qua training en andere inzichten in de koers," vertelt hij. Je zit hier ook met een Richie Porte en een Greg Van Avermaet, die veel naam hebben. Ik kijk er heel hard naar uit."

  "Als er een tijd was om te veranderen, was het nu. Ik denk dat het vrij uniek is dat een renner 10 jaar bij dezelfde ploeg blijft. Ik moet hen daarvoor bedanken, maar het was voor mij tijd voor iets anders. Nieuw materiaal, een andere visie op de koers. Het zal mij zeker deugd doen."

  Waarom koos Roelandts voor BMC? "Er was een drietal ploegen dat interesse had, maar ik wou ook een beetje aan mijn tijdrit werken. 2 jaar geleden verloor ik heel nipt de proloog van de Ronde van Zwitserland tegen Cancellara. Daarvoor zit ik hier in de juiste ploeg. Ze focussen heel hard op tijdrijden, op de ploegentijdrit."

  "Als je het in korte prologen goed doet, sta je vooraan in de klassementen en komen er vanzelf kansen. In de zwaardere rittenkoersen is dat niet om te winnen, maar om eens mee te dingen naar de leidersplaats. Dat zijn kansen die je krijgt in deze ploeg met topmateriaal. Daar ga ik me nog eens 100 procent voor smijten."

  "Krijg een ander profiel na al die jaren"

  "Ik denk dat het duidelijk is dat Greg de absolute kopman is voor het voorjaar. Dat verdient hij ook. Ik moet zo diep mogelijk meegaan in de finales, zeker in de Ronde. Het is zijn droom om die te winnen en de ploeg zal volledig in zijn dienst staan."

  "Ik moet nog samenzitten met de sportdirecteurs, maar ik heb al een klein gesprek gehad en ik denk dat ik ergens in het voorjaar een kans zal krijgen om eens mijn eigen ding te doen. Dat is ook belangrijk voor de motivatie. Ik denk dat ze weten waarom ze mij hebben aangetrokken. Ik weet ook wat mij te wachten staat."

  "In bepaalde koersen zal ik ook mijn eigen sprint kunnen rijden. Ik krijg een ander profiel na al die jaren. In het voorjaar heb ik misschien iets opgeofferd in vergelijking met Lotto-Soudal, maar daarnaast zullen er kansen komen in sprints en andere rittenkoersen."

  "Mijn val in 2012 heeft me toch een jaar of 3 gekost"

  Roelandts is een generatiegenoot van Van Avermaet, maar grote resultaten bleven tot nu toe uit. Had hij misschien verder kunnen staan in zijn carrière? "Dat was mogelijk. In 2011 reed ik een heel goed voorjaar, maar mijn zware val in 2012 (in de Tour Down Under brak hij een halswervel, red) heeft me toch een jaar of 3 gekost. Dat was een val met grote gevolgen. In 2015 was ik voor het eerst weer top in de grote klassiekers."

  "Ik denk dat ik in elke klassieker al top 10 heb gereden en een paar keer podium. Het zit er zeker in, maar voor mij moeten alle omstandigheden meezitten. Ik blijf er wel in geloven. Als je erin gelooft, train je harder. Daarom ben ik blij dat ze gezegd hebben dat ik ergens mijn kans zal krijgen. Dan moet ik die met beide handen grijpen."

  Als Roelandts 1 wens mag doen voor 2018,  wat zou dat dan zijn? "Opnieuw beginnen te winnen. Dat hoeft niet in het voorjaar te zijn, maar wel liefst zo vroeg mogelijk. Hoe vroeger je begint, hoe meer de rest losloopt", besluit hij.