• home
 • video
 • pas verschenen

  Ghelamco: "We zijn mensen van ons woord: de voetbaltempel komt er"

  Philip Neyt, topman binnen Ghelamco, gelooft nog in het stadiondossier.

  Bouwbedrijf Ghelamco is vastberaden om het Eurostadion nog te bouwen, ook nu de UEFA Brussel heeft geschrapt als speelstad voor het EK 2020. Het wijst met een beschuldigende vinger naar de "nodeloze administratieve vertragingen".

  "Ghelamco is meer dan ooit vastberaden om als bouwheer de belofte van een nieuwe voetbaltempel na te komen", meldt het bouwbedrijf in een persbericht. Het gooit het Eurostadion-dossier dus niet in de prullenmand.

  "Als bouwheer hebben we een harde belofte gedaan, ten opzichte van de fans van het Belgisch voetbal, van de nationale ploeg, van de stad Brussel en heel het land: een nieuwe voetbaltempel bouwen in de Europese hoofdstad."

  "We zijn mensen van ons woord en zullen er alles aan doen om onze verbintenis na te komen. We hebben dit in Gent gedaan voor AA Gent, ondanks veel obstakels, voor de nieuwe tribune van Antwerp en zullen dit ook doen voor Anderlecht en het nationale team." Anderlecht nam in februari afstand van het stadionproject, maar Ghelamco-topman Paul Gheysens is nu kandidaat-koper van Anderlecht.

  Ghelamco: "De beleidsniveaus steken elkaar stokken in de wielen"

  Ghelamco schuift de verantwoordelijkheid voor het mislopen van de deadline van zich af. Het bouwbedrijf wijst naar de "nodeloze administratieve vertragingen". 

  Ook de politiek krijgt een veeg uit de pan. "Grote infrastructuurwerken moeten op een werkbare manier kunnen worden georganiseerd, zonder dat de verschillende beleidsniveaus van dit land constant met elkaar botsen en stokken in de wielen steken."

  Neyt: "Andere landen zijn jaloers op het Eurostadion"

  Ghelamco-topman Philip Neyt stak zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. "In november kwam de UEFA nog naar Brussel voor een grondige audit. Na afloop waren ze zeer enthousiast en geloofden ze dat het haalbaar was."

  "Maar de spookbuurtweg is nu nog altijd niet afgeschaft. De UEFA heeft ook zijn verplichtingen en zocht naar vervanging. Ze wilden de openingsmatch in het modernste stadion spelen, maar kiezen nu voor het ouderwetse stadion in Rome. Dat zal niet met volle goesting zijn, maar ze kunnen geen risico's nemen."

  "Voor ons is het project niet dood. Integendeel, ik hoop dat iedereen nu wakker wordt. We hebben zelfs aanbiedingen gekregen om het stadion in het buitenland te zijn. Velen zijn jaloers op de uitwerking van de architectuur van het Eurostadion. We moeten samenzitten en er vol voor gaan."