• home
 • video
 • pas verschenen

  "Enorme gemiste kans voor Belgische voetbalfan omdat belangrijke mensen elkaar niet vinden"

  Peter Vandenbempt.

  0 / 0

  Peter Vandenbempt.

  Wat vindt Peter Vandenbempt van de gemiste organisatie van Euro 2020? "Dit is gigantisch gezichtsverlies en pijnlijk voor de voetballiefhebber, het voetbal en ons land." Het gekissebis rond het Eurostadion betekende de doodsteek. De Sporza-voetbaljournalist laakt "de verantwoordelijkheidszin van belangrijke mensen".

  Het geduld van de UEFA is op

  In 2020 zal over heel Europa gevoetbald worden. Het is een heel speciale editie voor de 60e verjaardag van de UEFA. Toenmalig UEFA-voorzitter Platini had het idee opgevat om op 13 verschillende locaties te spelen - en natuurlijk werd dan ook gekeken naar Brussel, de hoofdstad van Europa.

  Daar zou een openingswedstrijd gevoetbald worden. Dat is toch geweldig, denk ik, als heel Europa en de rest van de wereld naar Brussel kijkt. Maar kijk, de UEFA ziet het niet zitten. Het geduld is op.

  UEFA was onder indruk van stadion... op papier

  Dat heeft uiteraard met het nog te bouwen stadion te maken. Eigenlijk was in september de deadline al min of meer verstreken. Toen hebben ze gezegd, dat ze nog wel wat respijt zouden geven.

  We kennen het aanslepende proces van het stadiondossier. De mensen van de technische administratie van de UEFA zijn een paar keer op bezoek geweest. Ik was er zelf niet bij, dus ik vertel maar wat men mij heeft verteld.

  Zij waren onder de indruk van de plannen en waren zeer optimistisch gestemd. Alleen: het staat op papier, maar je moet het natuurlijk wel nog in de praktijk kunnen brengen. Je moet het stadion kunnen bouwen.

  Ik heb gisteren nog met een paar mensen gebeld en de algemene verwachting was toch dat de UEFA misschien vandaag zou zeggen: "Kijk, we wachten nu al zo lang. Die paar weken, 4, 5 of 6, tot eind januari, tot de Vlaamse overheid een finale beslissing zal nemen en de omgevingsvergunning zal toekennen of niet en we weten of Ghelamco kan beginnen te bouwen, daar steekt het nu niet op."

  Ghelamco had hen verzekerd dat als ze op 1 februari konden beginnen te bouwen, dat het stadion dan klaar is in augustus/september 2019, met eventueel nog een paar maanden buffer tussen. Dat is ruim op tijd.

  Geen gelobby van D'Hooghe, veel kapers op de kust

  Dat de UEFA er vandaag een streep ondertrekt, heeft volgens mij ook een klein beetje te maken met het feit dat België de voorbije jaren met het verdwijnen van Michel D'Hooghe (foto boven) bij de UEFA toch wat minder gewicht heeft. Als die nog in het Uitvoerend Comité zit, kan ik mij voorstellen dat die nog wat mensen kan bewegen tot wat uitstel. Dat extra lobbywerk is er niet meer geweest.

  Zeer zeker is er ook gelobby van andere kanten geweest. Bij de toekenning een paar jaar geleden zijn er een paar uit de boot gevallen, bijvoorbeeld Cardiff en Stockholm. Die kregen evenwel al de finale van de Champions League en de Europa League. Het zal dan toch Londen worden. En Rome voor de openingsmatch.

  Dat er veel kapers op de kust waren, die blijkbaar toch wat gretiger waren dan wij hier in België, dat is zeker een feit.

  Geen openingsmatch met Rode Duivels in Brussel

  Iedereen heeft het al gezegd en getweet. Dit is een enorm gezichtsverlies voor ons land in het algemeen. Als je kijkt waar er straks overal wordt gespeeld, dat is niet alleen maar in Engeland of Duitsland of andere grote landen.

  Ook in Hongarije staat een gloednieuw stadion en in Boekarest. In Dublin zal gevoetbald worden, in Kopenhagen. Overal een beetje. En Brussel, de hoofstad van Europa, is er blijkbaar niet in geslaagd om een stadion te bouwen en hun belofte van de kandidatuur waar te maken.

  En het is extra pijnlijk omdat Platini - de man die het idee opgevat had - Brussel zeer genegen was. Hij wou dat EK in het hart van Europa laten beginnen. De openingsmatch was  nog niet officieel, maar de kans was heel groot dat de Rode Duivels hier wel de openingswedstrijd zouden spelen.

  Mensen met veel verantwoordelijkheid of weinig verantwoordelijkheidszin?

  Wie er bij was op Euro 2000, toen er een kleiner EK georganiseerd werd in België en Nederland, kan toch alleen maar zeggen dat dat een fantastische periode was.

  De Rode Duivels - zacht uitgedrukt een minder goed elftal dan nu - speelden in eigen land en dat was een enorme belevenis. Met al die supportersscharen die naar ons land kwamen. Dat je dat aan je laat voorbijgaan, is al bijzonder jammer.

  En er is ook een sportief aspect: een land dat mee organiseert, speelt in principe 2 thuiswedstrijden. Die zullen nu voor Engeland op Wembley zijn. En je kunt zeggen, het maakt voor de Rode Duivels niet uit waar ze spelen. Maar het is voor de Belgische voetbalfan toch een enorme gemiste kans om hier in het eigen Brussel op het EK naar dat zeer prachtige elftal van de Rode Duivels te gaan kijken.

  Dat wordt ook de Belgische voetbalfan afgenomen, omdat er blijkbaar allemaal belangrijke mensen met veel verantwoordelijkheid of net te weinig verantwoordelijkheidszin, dat kan ook, er niet in geslaagd zijn om mekaar te vinden.

  In dit zeer complexe dossier moesten allerlei regeringen samenwerken, en je weet dat dat in dit land een beetje moeilijk is. Dat die mensen er niet in geslaagd zijn om een compromis te vinden en een stadion te bouwen, dat is - ik zeg het nog een keer - gigantisch gezichtsverlies.

  Analyse van Europa: onze regeringen vechtend over de vloer

  Heel Europa weet het ondertussen: we voetballen op alle mogelijke plaatsen, maar de Belgen hebben het alweer een keer niet voor elkaar gekregen. Dat zal geanalyseerd worden de komende tijd en de bottomline zal zijn dat alle verschillende regeringen - waar heel wat mensen in Europa al niet aan uit kunnen - vechtend over de vloer hebben gerold. Pijnlijk voor de voetballiefhebber, het voetbal en ons land.

  Peter Vandenbempt