• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert: "Als je hier al niet voor uitgesloten wordt, waarvoor dan wel?"

  David Naert: "Rusland zal schuld moeten bekennen."

  Sporza-journalist David Naert vindt de beslissing van het IOC om Rusland van de Winterspelen zeker "verdedigbaar". "Het bedrog ging veel en veel te ver." Naert hoopt dat nu ook werk gemaakt wordt van andere stinkende potjes. "Want het houdt echt niet op bij Rusland."

  "Verdedigbare beslissing"

  "In Rusland schreeuwen ze moord en brand, maar ik vind deze beslissing van het IOC verdedigbaar", zegt Sporza-journalist David Naert. "Het gastland dat voor de ogen van het IOC en WADA de boel belazert. Als je daar al niet voor wordt uitgesloten, waarvoor dan wel? Het ging veel en veel te ver."

  "Het probleem is dat Rusland nog altijd weigert om schuld te bekennen. Het land aanvaardt de conclusies van het rapport-McLaren niet, terwijl dat een van de basisvoorwaarden was om weer conform te zijn met de WADA-code. Rusland zal dus ooit wel schuld moeten bekennen of we blijven vastzitten."

  "De impact van dit verdict is wel zonder voorgaande. Er zijn wel al eerder landen geschorst geweest, vaak in de nasleep van een oorlog. Maar dit is niet zomaar een land. Rusland is het grootste land ter wereld. Een land dat altijd prestige heeft gehaald uit sportprestaties. Medals at all cost. En die kost kennen we nu."

  "Grondige financiering voor WADA"

  David Naert vindt dat deze onverkwikkelijke zaak aangegrepen moet worden om een einde te maken aan de "onderfinanciering van het WADA".

  "Ze krijgen nu 8% meer, maar dat is nog altijd niet genoeg", weet Naert. "Laten we in godsnaam werk maken van een grondige financiering, zodat ook andere kwalijke zaken ook eens ten gronde worden uitgespit. Want het houdt echt niet op bij Rusland."