• home
 • video
 • pas verschenen

  Dokter Chris Goossens: "Grote afstanden mogen geen excuus zijn voor Rode Duivels"

  Chris Goossens: "Die vluchten mogen geen enkel probleem zijn."

  De Rode Duivels zullen komend WK een paar keer het vliegtuig moeten nemen. Volgens sommigen is dat een aanzienlijk nadeel, maar volgens sportdokter Chris Goossens mag dit geen problemen geven. "Er is te veel gedoe rond die afstanden die ze moeten afleggen."

  De Rode Duivels wilden absoluut groep G vermijden, omdat ze dan 2 keer meer dan 1.000 kilometer moeten vliegen om van Moskou tot in Sotsji en Kaliningrad te geraken. Maar dát geluk hadden de Belgen niet bij de loting.

  "Er is te veel gedoe rond die afstanden", vindt Chris Goossens, ex-ploegdokter bij de Rode Duivels en momenteel actief bij KV Oostende. "Dit mag geen enkel probleem zijn."

  "Wij zijn vannacht met Oostende pas om 2 uur aangekomen uit Charleroi, omdat we nog een dopingcontrole hadden. Mijn spelers zullen daar meer last van hebben dan van 2 uurtjes vliegen van Moskou naar Sotsji."

  "Spierpomp, steunkousen of speciale laarzen"

  "Het enige, échte probleem dat je bij dat soort vluchten hebt, is het syndroom van de dikke benen", zegt dokter Goossens in De ochtend. "Als je je schoenen uitdoet tijdens een vlucht, is het moeilijk om die daarna weer aan te trekken."

  "Door de zwaartekracht zakt het vocht in je benen immers naar beneden. Maar dat is makkelijk op te lossen. Door een spierpomp te gebruiken, zodat het vocht blijft circuleren. Of door steunkousen aan te doen."

  "Achteraf kun je de spelers dan nog masseren. Tegenwoordig heb je ook laarzen waar je moet inkruipen en die een lymfedrainage geven. Dan is er geen enkel probleem."

  "Een ander probleem van vliegen is dat je meer verdampt, omdat de lucht heel droog is. Je moet dus voldoende drinken. Van jetlag is hier geen sprake, want er is geen uurverschil."

  "Belgische spelers zijn het gewoon om het te vliegen"

  Volgens dokter Goossens mogen de vluchten dus "geen excuus zijn om zich achter te verstoppen als het misgaat". "De meeste Belgische spelers zijn het ook gewoon om te vliegen bij hun club. Als je bij Rijsel speelt en je moet naar Nice, dan moet je ook 1.000 kilometer vliegen."