• home
 • video
 • pas verschenen

  "Vandoorne heeft bewezen dat hij uit het juiste hout gesneden is"

  Stoffel Vandoorne eindigde dit seizoen 3 keer in de top 10.

  De Formule 1-motoren kunnen na de GP van Abu Dhabi aan hun winterslaap beginnen. Voor Stoffel Vandoorne zit zijn eerste volledige seizoen in de Formule 1 er dus op. Wat moeten we onthouden en wat mogen we volgend jaar verwachten? Stefaan Lammens geeft antwoorden.

  "De nuchtere manier waarop hij alles aangepakt heeft, siert hem"

  Stoffel Vandoorne heeft er ondanks alle problemen een behoorlijk seizoen opzitten. Zeker in de tweede helft van het seizoen heeft hij bewezen dat hij uit het juiste hout is gesneden.

  Twee 7e plaatsen en een 10e plek lijken niet "top", maar met zo’n povere Honda-motor was dat echt niet evident. Stoffel heeft ook "geleerd". Vooral de nuchtere en rustige manier waarop hij alles heeft aangepakt, siert hem.

  Stoffel had in de opstapklassen richting Formule 1 alles gewonnen wat er te winnen viel. Dan moet je mentaal sterk zijn om meestal "gedegradeerd" te worden en toch hard te blijven werken.

  Zijn beloning daarvoor: een contractverlenging. En dat bij de iconische renstal die McLaren toch nog altijd is. Daar geven ze echt geen nieuwe kans aan een "verliezer".

  McLaren-baas Zack Brown noemt hem trouwens nog altijd een potentiële toekomstige wereldkampioen. Met topmateriaal hoort Stoffel inderdaad bij het kransje kandidaten.

  "Niet zomaar Honda-motor eruit en Renault-motor erin"

  Volgend jaar gaat McLaren met Renault in zee. Zal de nieuwe Renault-motor voor topprestaties zorgen? Slechter dan dit jaar kan zeker niet. Aan de ingenieurs van McLaren om die Renault-motor zo goed mogelijk te laten werken in het McLaren-chassis.

  Nog eens: het is niet zomaar die amechtige Honda-motor eruit halen en hem vervangen door een exemplaar van Renault. Bovendien zal McLaren constant vergeleken worden met de andere wagens die met een Renault-motor rondrijden, Red Bull en het team Renault. Dat zal voor extra druk zorgen.

  Op dat vlak was die er niet dit jaar, want McLaren reed als enige met een Honda- motor. Voor Alonso mag dat al zeker geen probleem zijn – hij heeft al zoveel meegemaakt – maar ook Stoffel zou daar moeten mee kunnen omgaan.

  "Renault is voor Vandoorne én Alonso een beetje thuiskomen"

  Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso rijden nu al een jaar samen en kennen elkaar intussen heel goed. Dat zal de sfeer in het team volgend jaar enkel ten goede komen.

  Bovendien hebben beide rijders een verleden bij Renault. Fernando werd – weliswaar al even geleden (2005 en 2006) – twee keer wereldkampioen met Renault en Stoffel reed in de opstapklassen (Formule 4, Formule 2.0, World Series by Renault en GP2) altijd met Renault.

  Beiden kennen dus al heel veel volk bij Renault en ook de manier van werken. Dat kan dus enkel een voordeel zijn. Het is voor beiden een beetje thuiskomen.

  "Plaats in top 5 zou de lucht fel doen opklaren"

  Naar verluidt levert Renault nu al heel goed werk met het oog op volgend seizoen, maar dat dachten we vorig jaar ook van Honda. Afwachten dus maar.

  Toch wil ik positief denken. Mercedes en Ferrari zullen Alonso en Vandoorne wellicht nog niet kunnen bedreigen, maar geregeld in de punten rijden en nu en dan misschien eens een plaats in de top 5 zou de lucht boven het Mclaren-team alvast fel doen opklaren.

  Stefaan Lammens