• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Casteels: "Van EK naar WK: die ene letter betekent veel voor mij"

  Op het voorbije EK overleefde België de groepsfase niet.

  De Belgische basketbalmannen beginnen vrijdag aan hun WK-kwalificatiecampagne met een interland in Antwerpen tegen Frankrijk. Na 4 EK's willen de Belgian Lions onder leiding van Eddy Casteels voor het eerst naar het WK.

  "Ik ga graag uitdagingen aan"

  De Belgian Lions konden voor de voorbije 4 EK's een ticket afdwingen en openen vanaf vrijdag de jacht op een eerste WK-avontuur in 2019.

  "Ik ga graag uitdagingen aan", zegt bondscoach Eddy Casteels aan Sporza. "Ik had nood aan iets extra's. Van EK naar WK: die verandering van letter betekent veel voor mij."

  "Afwezigen? Dat is politiek, business"

  Door de strubbelingen tussen de verschillende basketbalinstanties zal België niet op volle kracht kunnen aantreden. Zo ontbreken Sam Van Rossom en Matt Lojeski. Zij moeten met hun club aantreden in de Euroleague, die door een dispuut met de Internationale Basketbalfederatie FIBA zijn kalender niet wou aanpassen.

  "Van Rossom en Lojeski, dat zijn figuren die EK's gecreëerd hebben. Dat is politiek, dat is business. Dat speelt zich af boven de hoofden van spelers en coaches. Het is een aderlating en het maakt het er niet makkelijker op." Quentin Serron en Jonathan Tabu zijn door blessures dan weer niet inzetbaar.

  Maar ook Frankrijk, vrijdag de eerste tegenstander, mist enkele grote namen. "Maar zij kunnen uit zoveel mensen rekruteren. Ze hebben mogelijkheden zat."

  "We zullen bij de eerste 3 zitten"

  België zit in een groep met Frankrijk, Rusland en Bosnië-Herzegovina. De eerste drie landen van de poule stoten door naar het tweede en laatste deel van de WK-kwalificaties, dat in september 2018 van start gaat.

  Als België zich plaatst, komt het samen met twee andere teams uit zijn groep terecht bij de top drie uit poule F (Bulgarije, Tsjechië, Finland en IJsland). De eerste drie van die poule plaatsen zich voor de eindronde in China (31 augustus-15 september 2019).

  "We zullen in deze eerste fase bij de top 3 zitten. Ik ga nooit een uitdaging aan met in mijn hoofd de mogelijkheid om te falen. De onderste steen moet bovenaan komen en dat zullen we doen", zegt Eddy Casteels.

  Assistent Roel Moors: "Als je kans wil maken op kwalificatie, dan moet je je thuiswedstrijden proberen te winnen. Als je die eerste match wint, dan krijg je een boost. We weten dat we met iedereen kunnen wedijveren als we ons eigen niveau halen en als we spelen met karakter. Dat moeten we proberen te doen."