• home
 • video
 • pas verschenen

  "Adios La Liga? De verliezer in de Madrileense derby kan de titel vergeten"

  Ronaldo of Griezmann: wie trekt aan het langste eind?

  Het is pas half november en toch kan voor de clubs uit Madrid de ambitie om kampioen te worden zomaar voorbij zijn. Wie de derby tussen Atletico en Real zaterdagavond verliest, moet allicht 11 punten goedmaken op Barcelona. "Onmogelijk", schat Stef Wijnants in, "De spitsen zijn de weg naar de goal kwijt".

  Ach ach, een match met meer of minder druk. In Madrid weten ze er wel mee om te gaan. Een derby in november heeft zeker niet dezelfde impact als de Champions League-finales van 2014 en 2016 maar de match van morgen bepaalt het verdere seizoensverloop.

  Stel dat Atletico thuis verliest, dan is de kloof op Barcelona, dat Leganes wel de baas zal kunnen, bijna niet meer te dichten en wat rest er de ploeg van Diego Simeone dan nog? Beetje provocerende vraagstelling?

  Atletico speelt nu toch al jaren tot het bittere einde mee om de prijzen. Is het niet in La Liga dan toch in de Champions League. Om voor de 3de keer in 5 jaar de finale van de CL te halen moet er al een half mirakel gebeuren. Atletico staat na 4 speeldagen al op de rand van de uitschakeling. Na twee gelijke spelen tegen Qarabag kan het in een groep met Chelsea en AS Roma de kwalificatie vergeten. En dus moet het eigenlijk deze derby winnen om ook La Liga nu al niet overbodig te maken.

  Waar zijn de spitsen?

  Maar het Wanda Metropolitano-stadion is Vicente Calderon nog niet. Atletico heeft in zijn nieuwe thuishaven weliswaar nog niet verloren maar in 4 thuisduels kon het slechts 5 keer scoren.

  Doelpunten maken is dan ook het grootste probleem voor Atletico. 16 in 11 matchen. Van de ploegen die het goed doen in La Liga doen enkel Sevilla en Leganes minder goed. Teken aan de wand is dat de spitsen Gameiro (1), Vietto (0), Fernando Torres (0) en Antoine Griezmann (2) samen amper drie doelpunten hebben gemaakt. Gelukkig vonden de Argentijn Angel Correa (4) en Rode Duivel Yannick Carrasco (3) de weg naar het doel of de huidige 4de plaats zou zelfs te hoog gegrepen zijn.

  Dat scoreprobleem zou vanaf januari opgelost kunnen zijn, want dan hoeft Diego Costa niet langer vanuit de tribune toe te kijken en vervalt de transferban. Maar januari is dus nog een eind weg en Barcelona gaat heus niet wachten.

  Ronaldo vraagt hem te googelen

  Aan de andere kant van de stad zitten ze met hetzelfde probleem opgezadeld. Benzema en Ronaldo tellen beiden slechts één schamel doelpuntje na 11 speeldagen. Ronaldo ontbrak door schorsing wel 4 speeldagen maar maakte dus slechts 1 goal in 7 matchen. Dat zijn statistieken waarvoor de Ballon d’Or al moet teruggaan tot het seizoen 2005-2006. Toen was hij nog maar 20 jaar en speelde hij voor Manchester United.

  Maar Ronaldo heeft ons journalisten al laten verstaan dat we zijn statistieken en doelpunten maar moeten googelen. Als er één schutter de grenzen kan verleggen is het de viervoudige vader, maar het aantal doelpunten van vorig jaar evenaren (42 in alle competities) lijkt nu toch al onmogelijk. Toch schiet er ook dit jaar niemand meer op doel dan CR7. Gemiddeld per match: 6,9 keer, inclusief de stilaan toch wel hilarische vrije trappen.

  Isco en Marco Asensio voeren dan ook verrassend de lijst van Real-topschutters aan met 4 stuks. Ook Gareth Bale ontbreekt alweer in dit lijstje. Zijn arbeidsverzuim neemt stilaan grote proporties aan. Sinds de Welshman in 2013 in Madrid arriveerde, telt hij al 24 blessures. Bovendien ontbrak hij in 40 van de laatste 60 matchen. Bedrijfszeker kan je Bale dus niet noemen.

  Op zoek naar zuurstof

  Na 11 matchen telt Real al 10 verliespunten tegen 2 voor rivaal Barcelona. De alarmbel is in Bernabeu al meermaals afgegaan. Stilaan vergeten zijn de 5 prijzen (Wereldbeker voor clubs, titel, Champions League en Spaanse en Europese Supercup) die de beste club van de wereld het afgelopen jaar behaalde. In Real geldt de leuze nog meer dan bij andere topclubs: je bent maar zo goed als je laatste wedstrijd.

  En die matchen deden bij heel veel volgers de wenkbrauwen fronsen. De ploeg van Zidane speelt gecrispeerd, oogt oververmoeid en zoekt naar nieuwe zuurstof. Het blijft evenwel onbegrijpelijk dat Real nu toch al jaren zijn kern vergeet/weigert aan te vullen met nieuwe toppers. Modric, Kroos, Isco, Varane of Carvajal hebben hun vervaldatum zeker nog niet bereikt, maar concurrentie is er echt te weinig.

  Om enigszins in het spoor van Barcelona te blijven, is winst in de derby dan ook een must. Zidane weet dat, Simeone weet dat en FC Barcelona weet dat.

  Stef Wijnants