• home
 • video
 • pas verschenen

  Kouyaté (ex-Anderlecht) en Koulibaly (ex-Genk) loodsen Senegal voor 2e keer naar WK

  Bij Senegal speelt de jonge Eupen-speler Wague.

  Een 0-2-zege bij Zuid-Afrika heeft Senegal een ticket bezorgd voor het WK 2018. Ze zijn zeker van winst in de Afrikaanse kwalificatiegroep D op 1 speeldag van het einde. Sakho en en een owngoal zorgden nog voor de rust voor een onoverbrugbare voorsprong op eerste concurrent Burkina Faso. Eupen-talent Moussa Wague stond in het winnende kamp, net als "Belgen" Koulibaly en Kouyaté.

  Het Senegal van Khalilou Fadiga (ex-Club Brugge, ex-Gent) zorgde in 2002 voor het debuut van het Afrikaanse land op de Wereldbeker. Ze verrasten meteen de wereld met een 1-0-zege tegen wereldkampioen Frankrijk. Papa Bouba Diop was de schutter met dienst. Ze bereikten uiteindelijk de kwartfinales.

  Senegal rekent op Liverpool-vedette Sadio Mané om weer te schitteren op het hoogste niveau. Mané was vandaag in Polokwane ook weer beslissend. Hij stak een bal geweldig mooi door naar Sakho en lag ook aan de basis van de owngoal van Mkhize.

  Twee andere sterkhouders bij Senegal kennen wij Belgen nog wat beter: verdediger Kalidou Koulibaly werd door Napels weggehaald bij Genk en West Ham-middenvelder Cheikhou Kouyaté is de aanvoerder van het team. Kouyaté speelde 5 seizoenen bij Anderlecht. Er is ook nog Kara Mbodj, maar die was geschorst. Het jonge Eupen-talent Moussa Wague stond wel in de basis. Bij Zuid-Afrika viel Oostende-speler Jali na het uur in.

  Replay, 3e Afrikaanse land, 24e allround

  Zuid-Afrika-Senegal was eigenlijk een wedstrijd van speeldag 2. De partij eindigde in november 2016 op 2-1 voor de thuisploeg, maar de Ghanese ref Joseph Lamptey blies toen een denkbeeldige penalty voor de Zuid-Afrikanen. De FIFA besliste daarop dat de match moest herspeeld worden "op basis van wedstrijdmanipulatie".

  Senegal is na 5 duels in Groep D nog ongeslagen. Het is het derde Afrikaanse land dat naar Rusland mag na Egypte en Nigeria. Van de 32 deelnemers zijn er nu al 24 bekend. Bondscoach Aliou Cissé was 16 jaar geleden de aanvoerder.