• home
 • video
 • pas verschenen

  Lefevere: "Sagan zou de rust bij Quick-Step verstoren"

  Paul De Geyter en Patrick Lefevere geven hun mening over de wielersport.

  Patrick Lefevere (Quick-Step Floors) en Paul De Geyter (Lotto-Soudal) zouden Peter Sagan niet in hun team willen. Dat vertellen de wielermanagers in een dubbelgesprek met Sporza. In deel 1 hebben ze het over de wereldkampioen, over de renner van het jaar (Gilbert of Froome) en over de "fabriek" Team Sky.

  "Sagan legt hypotheek op je ploeg"

  Christophe Vandegoor (Sporza): "Is Peter Sagan een fenomeen?"

  Paul De Geyter (Lotto-Soudal): "Daar kan je niet omheen. Zeker als je ziet hoe hij de mensen aanspreekt. Persoonlijk vind ik hem te artificieel. Het lijkt wel alsof hij uit een boekje komt. Ik geloof niet dat je na een wereldtitel het meteen hebt over de vreemdelingen in je land. Ik heb jaren met renners samengewerkt. Op zo'n moment denk je aan veel, maar niet aan zoiets. Dat was getelefoneerd. Jammer, want Sagan is een hele fijne gast. En hij koerst met een hele fijne stijl."

  Patrick Lefevere (Quick-Step Floors): "Het is een goede coureur. Hij wordt gestuurd door een marketingbureau, maar het publiek slikt dat."

  Vandegoor: "Stel, u krijgt een onbeperkt budget van Sinterklaas. Wie koopt u dan?"

  Lefevere: "Dat is een moeilijke vraag, maar Sagan koop ik niet. Hij brengt 11 mensen mee en dan krijg je een team in het team. Dat verstoort de rust die er tegenwoordig heerst bij ons. Dat zou ik niet doen."

  De Geyter: "Ik zou ook niet voor Sagan gaan. Kijk naar de Bora-ploeg. Sagan domineert een ploeg en dat houdt serieuze risico's in. Eilandjes in ploegen, dat is nooit goed."

  Vandegoor: "Hij wordt wel voor de derde keer wereldkampioen."

  De Geyter: "Puur sportief is hij fantastisch, maar Sagan legt wel een hypotheek op je ploeg."

  Renner van het jaar? "Gilbert of Froome"

  Vandegoor: "Paul De Geyter, wie is voor u de figuur van 2017?"

  De Geyter: "Gilbert. Kijk naar zijn karakter, zijn talent, zijn winnaarsmentaliteit en zijn overwinningen. Hij is voor mij de man van het seizoen."

  Lefevere: "Het is de manier waarop hij wint. En zijn positie in de ploeg. Iedereen kijkt naar hem op. Hij zweept zijn collega's op en hij brengt ze dingen bij. Naast de klassiekers kies ik voor Froome. Het is lang geleden dat iemand na de Tour ook de Vuelta won. Maar het ziet er allemaal stoïcijns uit in zijn ploeg. Bij ons zit er meer vuur in."

  "Team Sky is een fabriek, wij zijn een familie"

  Vandegoor: "Hoe bekijken jullie Team Sky? In het begin was het allemaal wauw. Nu lijkt het nieuwe eraf."

  Lefevere: "Ze hebben nog altijd een voorsprong. Met zo'n budget, het dubbele van andere teams, is het niet moeilijk. Kijk naar Anderlecht tegen Paris Saint-Germain. Dan begrijp je het. Een verschil van 1, 2 of 3 miljoen kan je nog dichtfietsen met je kennis. Maar zij beschikken over het dubbele van het budget. En voor zaken zoals communicatie of rollend materieel kunnen ze rekenen op extra steun van Sky."

  Vandegoor: "Is dat frustrerend?"

  Lefevere: "Het mag een ongelijke strijd blijven. Ik zie er toch niet meer lachende gezichten dan in onze ploeg. Wij zijn een familie, Sky is meer een fabriek. Daar wordt koel gereageerd, bij ons gaat het er menselijker aan toe. Dat valt in de smaak."

  De Geyter: "Ik ken de ploeg vooral als makelaar. Veel renners wilden naar Sky. Ze hadden het gevoel dat ze er 20 of 30 procent beter zouden koersen. Op dat idee zijn nu veel renners teruggekomen. Je moet een speciaal figuur zijn om er te functioneren. Alles wordt heel strikt georganiseerd. "Big brother is watching you." Puur sportief zetten ze wel iets op de kaart."

  Morgenmiddag kunt u deel 2 lezen en bekijken. Dan doen Patrick Lefevere en Paul De Geyter voorstellen om de koers aantrekkelijker te maken.