• home
 • video
 • pas verschenen

  Barcelona wil met spandoek oproepen tot dialoog tussen Catalonië en Spanje

  Impressie van hoe het er morgen zal uitzien tegen Olympiakos.

  Barcelona heeft een enorm spandoek van 45x46 meter gemaakt dat het vlak voor de CL-match tegen Olympiakos wil uitrollen. Op het spandoek pleit het voor "dialoog, respect en sport".

  Barcelona profileert zich al jarenlang als een rasechte Catalaanse club, maar de voorbije weken was de club een broeihaard van revolutionaire gevoelens in het kader van het Catalaanse referendum.

  Maar nu het stof stilaan gaan liggen is, spreekt Barcelona verzoenende taal. In de aanloop naar de match tegen Olympiakos zal het morgen een spandoek ontvouwen met de niet mis te verstane woorden "Dialoog, respect en sport". Dat is volgens de club de juiste weg om op termijn "de wil van de meerderheid van de Catalanen" te bewerkstelligen.

  De match tegen Olympiakos wordt de eerste thuismatch - met publiek welteverstaan - die Barcelona zal spelen sinds het veelbesproken referendum. Er worden heel wat separatistische vlaggen verwacht en ook het klassieke spreekkoor/fluitconcert in minuut 17'14". 1714 is immers het jaar dat de stad Barcelona ten prooi viel aan de Spaans-Franse troepen.

  Onderhandelingen tv-contract stopgezet door Catalaanse crisis

  Intussen hebben de spanningen in Catalonië ook hun invloed op de onderhandelingen over het nieuwe Spaanse tv-contract. Die zijn voorlopig opgeschort omdat het onduidelijk is wat de toekomst van Barcelona in de Primera Division is als Catalonië de onafhankelijkheid zou uitroepen.

  "La Liga zou ongeveer 20% van haar inkomen verliezen als Barcelona of Real Madrid zou vertrekken", beseft voorzitter Javier Tebas. "Het is dus een probleem dat een enorme impact zou hebben op onze competitie, ook al ben ik ervan overtuigd dat het zover niet zal komen."