• home
 • video
 • pas verschenen

  Reekshoofd bij WK-loting? Frankrijk en Spanje liggen op de loer bij verlies in Bosnië

  Nog twee keer winnen en de Duivels zijn zeker reekshoofd.

  Vandaag om 12u maakt bondscoach Roberto Martinez zijn selectie bekend voor de laatste twee kwalificatie-interlands. Over deelname aan het WK hoeven we ons geen zorgen meer te maken, maar hoe verzekeren de Rode Duivels zich van het status van reekshoofd bij de loting? De wiskundebolleboos van onze redactie stortte zich op de ingewikkelde berekening. Denk even mee.

  De scenario's in een notendop:

  • Met 6 op 6: Rode Duivels zijn zeker reekshoofd bij de loting.
  • Met 4 op 6: Onze kansen blijven groot, maar toplanden als Portugal, Argentinië of Polen kunnen België uit de top zeven van de FIFA-ranking houden.
  • Met 3 op 6: De weg ligt open voor Frankrijk (en Spanje) om over België te springen en WK-reekshoofd te worden.
  • Met 2 op 6: Rode Duivels mogen een kruis maken over de status van reekshoofd bij de loting.

  Bij 6 op 6 is België zeker van de status van reekshoofd

  België is sinds de zege in Griekenland zeker van het WK. De inzet van de interlands tegen Bosnië-Herzegovina en Cyprus is dus de punten die nog te verdienen zijn voor de FIFA-ranglijst.

  Met zeges in Bosnië en in het Koning Boudewijnstadion tegen Cyprus is de berekening heel simpel. Zes op zes en België is net als bij de loting voor het EK in Frankrijk sowieso reekshoofd.

  Met nog twee extra zeges hebben de Rode Duivels in oktober 1.333 punten, 68 meer dan nu. In dat geval kan alleen Peru nog voorbij de Duivels, maar dan nog staat België op een geruststellende zesde plaats op de FIFA-ranglijst (zie kader onderaan "Wat u moet weten over de loting").

  Bij 4 op 6 blijven de kansen groot, maar worden Polen, Colombia,... concurrenten

  Een stukje complexer wordt de situatie wanneer de Belgen 4 op 6 pakken. In dat geval zijn er twee scenario's mogelijk. Bij de les blijven is de boodschap.

  Voor het toekennen van FIFA-punten is de sterkte van de tegenstander een van de factoren die tellen. Bosnië wordt hoger ingeschat dan Cyprus. Een zege tegen Bosnië is daarom meer waard dan een zege tegen Cyprus.

  Winnen de Belgen van Bosnië en spelen ze gelijk tegen Cyprus, dan kan België in theorie nog op plaats 8 van de FIFA-ranglijst stranden, geen reekshoofd dus. Alles hangt dan af van de resultaten in de laatste kwalificatiematchen van zes landen: Portugal, Argentinië, Polen, Zwitserland, Colombia en Peru.

  De kans dat vijf van de zes landen zich kwalificeren voor het WK én zo goed presteren dat ze uiteindelijk meer punten sprokkelen op de FIFA-lijst dan de Rode Duivels is wel erg klein. Zwitserland en Portugal spelen bijvoorbeeld nog tegen elkaar in groep B en bovendien zal een van de twee zich via barrages moeten plaatsen voor het WK. Ook Peru en Colombia spelen nog tegen elkaar en zijn allesbehalve zeker van het WK.

  Het andere scenario is dat België gelijkspeelt in Bosnië en wint van Cyprus. In dat geval krijgen de Rode Duivels nog meer concurrentie, want voegen ook Wales en Chili zich bij het bovenstaande lijstje van zes landen die stokken in de wielen kunnen steken. Maar Wales zal wellicht barrages spelen en Chili heeft 6 op 6 nodig tegen onder meer Brazilië.

  Uitkijken voor Frankrijk en Spanje als we verliezen in Bosnië

  De Rode Duivels verspeelden in deze WK-campagne tot nu enkel twee punten na een gelijkspel tegen Griekenland. België verloor nog niet en dat houden we best zo. Anders liggen toplanden Spanje en Frankrijk op de loer. Hun dreiging wordt dan reëel. 

  Als de Rode Duivels verliezen van Bosnië kunnen zowel Spanje als Frankrijk over België springen op de FIFA-ranglijst. Daarvoor hebben ze wel zelf 6 op 6 nodig. Maar met wedstrijden tegen Albanië en Israël voor Spanje en Bulgarije en Wit-Rusland voor Frankrijk, lijkt dat zeker niet uitgesloten.

  Winnen de Belgen in Bosnië, maar verliezen ze uiteindelijk van Cyprus dan springt enkel Frankrijk met 6 op 6 over de Duivels. Pittig detail: in dit scenario heeft Frankrijk uiteindelijk op de FIFA-ranking 1 puntje meer dan België op 16 oktober.

  Geen zege is geen reekshoofd. Maar is dat een probleem?

  Als de Rode Duivels zowel tegen Bosnië-Herzegovina als Cyprus punten laten liggen is dat niet enkel een sportieve blamage. Met 2 op 6 of minder mogen de Duivels een kruis maken over hun ambitie om reekshoofd te zijn. Enkel mathematisch bestaat er dan nog een waterkansje.

  Als de Rode Duivels wel reekshoofd worden zal de loting duidelijk maken of dat een vloek of zege is. Als België pot 1 haalt kan het tijdens de loting nog altijd gekoppeld worden aan toplanden als Frankrijk, Spanje, Italië en Engeland.

  Wat u moet weten over de WK-loting:

  • Op 1 december worden 32 landen verdeeld over 4 potten.
  • Wie in welke pot terechtkomt, wordt bepaald door de FIFA-ranking op 16 oktober.
  • In pot 1 zitten de titelverdediger (Duitsland) + het gastland (Rusland) + de beste 6 landen (in praktijk top 7 omdat Duitsland nr. 1 van de wereld is)
  • Als de Rode Duivels reekshoofd willen zijn, is het dus cruciaal dat ze na de interlands tegen Bosnië en Cyprus in de top 7 van de FIFA-ranglijst staan.