• home
 • video
 • pas verschenen

  "Overal Noorse vlagjes, zelfs in kleren. En met het weer valt het nog mee"

  Veel Noorse kleuren en vlaggen in Bergen.

  Bergen is de gaststad van het WK wielrennen 2017. Wat moet u weten over die stad aan de Noorse westkust? Over de vlaggen, het centrale plein, het enthousiasme, de fietsgeschiedenis en het weer belden we met Christophe Vandegoor, die deze week voor Sporza in Bergen bivakkeert.

  "Noren zijn enorm trots op hun vlag en natie"

  "Noorwegen is nog maar ruim 100 jaar onafhankelijk. De Noren zijn lang gedomineerd door Zweden. Ze gingen naar eigen zeggen gebukt onder de onderdrukking. Na die lange Zweedse periode zien Noren zichzelf vooral als niet-Zweden", zegt Vandegoor.

  "Bergen ligt aan de westkust van Noorwegen. Hier vinden de mensen zichzelf de echte Noren. Oslo, de hoofdstad, ligt dicht bij de Zweedse grens. Daar lachen ze hier toch een beetje mee. Ze vinden de mensen van Oslo al een beetje Zweden."

  "De Noren zijn enorm trots op hun vlag en natie. Dat dragen ze letterlijk en figuurlijk uit. Ik denk niet dat ik al een Noor gezien heb die geen Noorse vlag bij zich had. Ook het straatbeeld kleurt helemaal Noors. En als je in een klerenwinkel komt - ik heb het dan niet eens over een toeristenshop - dan zie je in heel veel kleren een Noors vlagje verwerkt. Dat is heel opvallend."

  "Wielertraditie begonnen met Knudsen en Lauritzen"

  Noorwegen is een echt sportland, al kennen we het dan vooral als een wintersportland. Skiërs, langlaufers, biatleten, schaatsers, curlingspelers en snowboarders groeien er aan de bomen.

  "Maar Noorwegen heeft ook een wielertraditie", zegt Vandegoor. "Ik denk voor de vuist weg aan Dag Otto Lauritzen, een beetje een pionier in de jaren 80 en 90. Knut Knudsen ook niet vergeten, een Noor uit de tijd van Eddy Merckx. Die is in 1972 olympisch kampioen achtervolging geworden."

  "De meest succesrijke Noor in het moderne wielrennen is Thor Hushovd. Hushovd beschikt over een mooie erelijst, met onder meer etappes in de rondes van Frankrijk en Spanje, de groene puntentrui, de Dauphiné en een overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad. Zijn hoogtepunt was zijn wereldtitel in 2010."

  "Dankzij Hushovd hebben de Noorse sportfans het wielrennen beter leren kennen. Nu weten ze ook dat waar de gele trui in de Ronde van Frankrijk voor staat."

  "Op dit WK hebben de Noren twee ijzers in het vuur: Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff. Zij worden door de nationale radio- en tv-zenders overal gevolgd, in binnen- en buitenland. Ze worden hier als favorieten beschouwd voor de wereldtitel in de wegrit."

  "Eén groot collectief feest op centraal plein in Bergen"

  De ambiance de voorbije dagen op het WK was prima: veel volk, veel emoties. Vandegoor: "Noren hebben ervaring in de organisatie van grote evenementen, denk maar aan de Winterspelen van 1994 in Lillehammer, misschien wel de beste Winterspelen in de geschiedenis. Die hebben de Noren een enorme ego-boost gegeven."

  "De laatste keer dat de Noren een WK wielrennen organiseerden was in 1993. Toen kroonde Lance Armstrong zich tot wereldkampioen in Oslo. In Bergen willen ze tonen dat ze ook een mooi WK kunnen houden, met alles erop en eraan."

  "Op het centrale plein in de stad, vergelijk het met de Oude Markt in Leuven, staat een podium waar alle medailles uitgereikt worden. Op dat podium, bijna zo groot als dat van Werchter, is meer te beleven dan enkel die ceremonie. Er worden klassieke concerten gegeven en ook de populairste popbands van het land komen er optreden. Het is één groot collectief feest."

  "Noren vieren de koers"

  "Buiten een enkel incidentje (zie video hieronder) verloopt alles hier heel gedisciplineerd. Als je dat vergelijkt met de Tour de France is dat een groot verschil. De mensen die als vrijwilliger op het WK werken zijn zeer enthousiast en vriendelijk, maar ook gedecideerd: alles is afgebakend en duidelijk."

  "Noren zijn echt bezig met wielrennen. Ik herinner me het WK van vorig jaar in Qatar. Daar was heel weinig volk aan de kant van de weg. Als je daar al buitenlanders zag, waren het Belgen en Noren. Noren komen de koers vieren. Ze willen er altijd bij zijn."

  Video player inladen...

  "Het weer valt beter mee dan verwacht"

  Tot slot: het weer. Bergen staat bekend als de natste stad van Europa. Voorlopig lijkt dat nog wel mee te vallen. "Tot woensdag was het ongewoon warm. Mannen liepen rond in een korte broek. Tijdens de tijdrit eergisteren zijn er dan wat druppels gevallen en sindsdien is het wat frisser."

  "Het is nu zo'n 12/13 graden. Dat is niet superkoud. Het is beter dan iedereen op voorhand verwacht had en het zal nog wel een beetje warmer worden. Al moet je ook altijd wel rekening houden met wat regen, want het weer is wisselvallig."

  Wintersport boven

  De populairste sporten in Noorwegen:

  1. Langlaufen
  2. Schansspringen
  3. Biatlon

  U bent vooral geïnteresseerd in voetbal en wielrennen, bij de Noren ligt dat anders. Zij houden vooral van (individuele) wintersporten. Langlaufen is de nationale sport in Noorwegen.

  Teamsporten liggen minder goed in de markt, omdat de Zweden daar beter in zijn. Denk maar aan ijshockey. Dit jaar kroonden de Zweden zich voor de 10e keer tot wereldkampioen. De Noren kwamen nooit verder dan een 4e plaats op het WK ijshockey (in 1951).