• home
 • video
 • pas verschenen

  Pedro Delgado: "Einde van een gouden generatie in Spanje"

  Delgado: "Met Landa hebben we iemand die een grote ronde kan winnen"

  Na 9 dagen is het nog altijd wachten op een eerste Spaanse zege in de Vuelta. Geen toeval, want het Spaanse wielrennen heeft schijnbaar last van bloedarmoede. Pedro Delgado slaat nog niet in paniek. "We hebben dat nog meegemaakt."

  Pedro Delgado was eind jaren 80 de toonaangevende figuur van het Spaanse wielrennen, met onder meer de eindzege in de Tour van 1988 en twee eindoverwinningen in de Vuelta. Tegenwoordig volgt hij het wielrennen als commentator bij de nationale zender TVE.

  Delgado ziet ook dat de Spanjaarden het moeilijk hebben in deze ronde. Alberto Contador stopt er na deze Vuelta mee en Joaquim Rodriguez deed dit al eerder. Alejandro Valverde is er niet bij, maar ook zijn carrière loopt op zijn laatste benen.

  "Het is inderdaad het einde van een gouden generatie in Spanje. Maar we hebben dat nog meegemaakt. Toen Indurain en ikzelf ermee stopten midden jaren 90, is enkele jaren later een nieuwe generatie Spaanse renners opgestaan. Denk maar aan Sastre, Freire, Valverde, Contador, Rodriguez… Dat is misschien wel de beste generatie die we ooit hebben gehad in Spanje."

  "In de toekomst kijken is moeilijk. Maar we hebben met Mikel Landa iemand die iedere grote ronde kan winnen. Achter Landa komt er nog een groep jonge Spaanse renners, zoals Ruben Fernandez, Marc Soler, David De la Cruz en Enric Mas."

  "Zij mogen de ambitie hebben om het stokje over te nemen van de oude generatie. Maar we moeten nog 1 à 2 jaar wachten om te zien of we opnieuw kunnen spreken van een goede generatie."

  Top 5 is het hoogst haalbare voor De la Cruz

  Volgend seizoen ruilt Landa Sky voor Movistar. Maar met De la Cruz en Castroviejo komen er 2 andere Spanjaarden in de plaats. “Dat De la Cruz naar Sky trekt, is wel wat jammer. Maar ik denk niet meteen dat hij zal moeten werken voor Froome. Volgens mij is hij binnengehaald voor de Vuelta en de Giro, 2 grote rondes die Sky nog nooit kon winnen."

  "Maar we moeten eerst nog afwachten of De la Cruz in deze Vuelta zijn rol van leider goed kan vervullen. Volgens mij is de top 5 het hoogst haalbare voor hem."

  "Jongeren zouden zich beter ontwikkelen bij kleinere ploegen dan bij Sky"

  Sky is ook in de Vuelta oppermachtig en lijkt nu ook de strijd om de beste talenten te winnen. Voor volgend seizoen lijfde het de beste talenten ter wereld in: Kristoffer Halvorsen (wereldkampioen bij de beloften), Egan Arley Bernal (winnaar Ronde van de Toekomst) en normaal gezien ook de Rus Pavel Sivakov (winnaar van de Valle d'Aosta). Is dat een goede zaak voor het wielrennen?

  “Als je als jonge renner plots een telefoontje krijgt van Sky, is dat heel verleidelijk. Het is heel moeilijk om dan “neen” te zeggen. Bij Sky krijg je alle technologie ter beschikking en weet je dat je veel zal leren. Ik begrijp dus dat die jonge renners voor Sky kiezen."

  "Maar de broers Yates bijvoorbeeld weigerden wel een aanbod van Sky en tekenden hun eerste profcontract bij Orica. En dat vind ik veel beter. Ik pleit ervoor dat jonge renners zich ontwikkelen in iets minder grote ploegen, zodat ze hun potentieel kunnen tonen."