• home
 • video
 • pas verschenen

  Primera Division van start: de enige topcompetitie met positief transfersaldo

  Ronaldo, Carrasco en Messi: 3 smaakmakers in Spanje.

  Het Spaanse voetbalklimaat lijkt in de war. Terwijl het boven het normaal zo onvoorspelbare Madrid opvallend windstil blijft, verschijnen steeds meer onweerswolken aan de kustlijn van het zonnige Barcelona. Is het een voorteken voor het nieuwe seizoen in de Primera Division of enkel een gril van de voetbalgoden?

  Real surft verder op dezelfde succesformule

  Titelverdediger Real Madrid heeft na een seizoen waarin het de titel, de Champions League, het wereldkampioenschap voor clubs, de Europese en de Spaanse Supercup won geen reden om te twijfelen.

  De selectie is nagenoeg dezelfde gebleven. Real liet met James, Morata en Pepe veel internationale ervaring gaan. Maar net als de vertrokken Danilo waren ze allemaal bankzitters vorig seizoen.

  Mbappé had de eerste "Galactico" sinds de megatransfer van James drie jaar geleden kunnen zijn. De kans dat de Fransman deze zomer nog in Spanje landt is klein. Real heeft het geweer van schouder veranderd.

  Voor de derde zomer op rij kocht Real vooral jong (en Spaans) in: Asensio en Vallejo in 2015, Morata in 2016, Ceballos en Theo Hernandez in 2017.

  De basisploeg is gevormd, maar wie geduld heeft wordt langzaam ingepast door Zidane. Met succes, zo bewezen Asensio, Kovacic en Varane deze week in de Spaanse Supercup. Ronaldo is met 32 jaar op de teller ondertussen de oudste in de hele selectie.

  Zidane blijft strak in het gelid

  De trainer die de ploeg al anderhalf jaar als een hecht blok laat voetballen, verlengde recent zijn contract. De sterke band van Zinédine Zidane met steunpilaren Ronaldo en Ramos lijkt nog altijd onaangetast.

  Even werden vragen gesteld bij de matige voorbereiding in de Verenigde Staten na verlies tegen Manchester City, Barcelona en Manchester United. Maar na uitstekende prestaties in de Europese en Spaanse Supercup wordt daar met geen woord meer over gerept. De vraag is of de nieuwkomers vanop de bank even beslissend kunnen zijn als James en Morata vorig jaar.

  Stormachtige zomer in Barcelona

  Niemand die twijfelt dat Barcelona opnieuw de grote uitdager wordt van Real, maar het tussenseizoen is stormachtig in Catalonië en dat zorgt voor vraagtekens.

  Hoe het gat gedicht moet worden dat de vertrokken Neymar heeft geslagen, is vraag nummer 1. In de Spaanse Supercup tegen Real werd duidelijk dat in de huidige selectie niemand zit om dat te doen.

  Het aantrekken van Coutinho en/of Dembele zou een kwaliteitsinjectie zijn, maar Barça betaalt een prijs voor de 222 miljoen euro die het incasseerde. Elke club weet hoeveel er in de Catalaanse clubkas zit en vraagt flink door.

  Niet alleen MSN is uiteengevallen. Ook het middenveld is een pijnpunt. Xavi, Iniesta en Busquets regeerden jaren bij Barcelona en Spanje. Maar Iniesta is 33 en sinds het vertrek van Xavi vond de club niemand met even geniale voeten, ondanks de 112 miljoen euro die werd uitgegeven aan middenvelders als Turan, Rakitic of André Gomes.

  De supporters morren over de scouting en het transferbeleid. De hashtag "BartomeuDimiteYa", wat zo veel betekent als "Bartemeu, stap op", was begin deze week trending op Twitter. De club moest zich officieel distantiëren van bedreigingen aan het adres van zijn voorzitter.

  Zoeken naar beste systeem

  Een nieuwe trainer, die nog zoekt naar het beste systeem om zijn ploeg in te laten voetballen, maakt het vraagteken momenteel nog iets groter. Het is voor de Barça-fans voorlopig wachten op versterkingen, maar niet vergeten dat met er Lionel Messi nog altijd een tovenaar in Camp Nou rondloopt.

  Atletico Madrid leeft noodgedwongen in de schaduw

  Atletico Madrid heeft het voordeel van de duidelijkheid. Er is weinig tot niets veranderd bij de tweede club uit Madrid. Behalve het decor. In september hoopt de club haar eerste wedstrijd in het gloednieuwe Metropolitano-stadion te kunnen spelen. Kan een tempel met plaats voor 70.000 fanatieke fans voor een extra boost zorgen?

  Het zou welkom zijn. Na 5,5 seizoen Diego Simeone weten de spelers wat te verwachten van de Argentijnse brok passie langs de lijn. Het omgekeerde geldt evenzeer, maar heeft Simeone voldoende troeven in handen?

  Vorig seizoen eindigde Atletico op 15 punten van kampioen Real. Een kwaliteitsinjectie is nodig om de titelstunt van 2014 te herhalen, maar dat kan door het transferverbod niet tot januari. Pas dan kan de enige grote transfer van de club, Spaans international Vitolo, in actie komen.

  Simeone hoopt dat hij binnenkort hetzelfde kan zeggen over verloren zoon Diego Costa, maar dan moet Atletico eerst een akkoord vinden met Chelsea. En ondertussen is het hopen dat PSG zijn schijnbaar onuitputtelijke financiële reserves niet aanspreekt om doelman Jan Oblak weg te plukken.

  Op basis van de voorbereiding mag Yannick Carrasco dan weer een basisplaats op de linkerflank verwachten.

  Belangrijk seizoen voor Januzaj en Bakkali

  Onder de klassieke top 3 worden dezelfde ploegen als vorig jaar verwacht in de strijd om Europees voetbal en misschien wel de derde plaats van Atletico. Sevilla en Villarreal ondergingen een kleine gedaantewissel met veel inkomende en veel uitgaande transfers. De selectie van Bilbao bleef nagenoeg hetzelfde.

  Bij Real Sociedad wil Adnan Januzaj opnieuw boven water komen. Intrinsiek heeft de gewezen Rode Duivel daar de kwaliteiten voor.

  In een competitie die technischer en minder fysiek is dan de Premier League kan hij misschien de leemte vullen die de vertrokken Carlos Vela achter liet. Maar dan moet Januzaj weten dat arbeidsethos hoog in het vaandel gedragen wordt in Noord-Spanje.

  Ook Zakaria Bakkali gaat op zoek naar speelminuten bij een nieuwe club. Deportivo La Coruna huurt hem van Valencia en hoopt met een mix van ervaring en jonge voetballers beter te doen dan de desastreuze 16e plaats van vorig seizoen.

  Spanje is een nettoverdiener aan transfers

  Van de grote 5 Europese competities is de Spaanse de enige waar meer geld verdiend werd met transfers dan er uitgegeven werd. Op dit moment is er voor 245 miljoen euro meer geïncasseerd dan er werd uitgegeven in Spanje. Ter vergelijking: in de Premier League werd 1,2 miljard gespendeerd en kwam 647 miljoen binnen. Een negatief verschil van 555 miljoen euro.

  De 222 miljoen voor Neymar vertegenwoordigt een gigantisch aandeel in de positieve balans van Spanje. Maar zelfs als Barcelona dat volledige bedrag deze zomer nog uitgeeft, blijft Spanje de enige grote competitie met een positief transfersaldo.