• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel Wuyts over de Vuelta: "We zullen veel vis kunnen eten"

  Michel Wuyts is al weer topfit voor 3 weken Vuelta.

  Zaterdag trekt de Vuelta zich op gang met een ploegentijdrit in Frankrijk. Commentator Michel Wuyts zal ons drie weken lang verblijden met zijn inzichten en analyses. Hij zit op hete kolen: "Ik verwacht meer spankracht en aanvallend geweld dan in de Tour."

  "Ik ben meer onder de indruk van dit deelnemersveld dan dat van de Tour. Eigenlijk is het een samenstelling van de Giro en de Tour", zegt Wuyts.

  "Je kunt maar beter kijken naar wie er niet bij is in Spanje: Tom Dumoulin en Nairo Quintana. Maar alle anderen die in een grote ronde in aanmerking komen voor winst of een ereplaats - Chris Froome en de hele reutemeteut - die zijn hier."

  "Ik ben ervan overtuigd dat Froome al een hele tijd met de Vuelta in zijn hoofd zit en dat het ook daarom is dat hij in de Tour niet zo geweldig uit de verf kwam. Ik denk dat hij in Frankrijk enigszins beredeneerd gekoerst heeft in de wetenschap dat hij nog iets moest overhouden voor de Vuelta." 

  "Want als hij de Vuelta wint, zou hij iets doen wat slechts twee renners hem voorgedaan hebben: Jacques Anquetil en Bernard Hinault hebben als enige in hetzelfde jaar de Tour en de Vuelta op hun naam geschreven."

  "Eén kanttekening daarbij: in de tijd van Anquetil en Hinault werd de Vuelta in april gereden. Nu liggen de Tour en Vuelta veel dichter bij elkaar. Dus als Froome zou winnen, zou dat kunststukje nog wat groter zijn."

  "Verwacht interessantere Vuelta dan Tour"

  "Vorig jaar was Froome tweede, op klein verschil (1'23") van Quintana. De Brit beschikt nu over een sterkere ploeg dan vorig jaar in de Vuelta, met frisse jongens die in de Tour niet uitgespeeld zijn. Ik denk dat Froome zijn patroon van altijd kan uitspelen."

  "Heel interessant ook voor hem is die tijdrit van 40 kilometer in de laatste week. Zo'n cadeau heeft hij in de Tour niet gekregen."

  "Het is uitkijken naar al die aankomsten bovenop een col. Er zijn er andermaal 9, 3 in elke week. Daags voor het einde is dat de finish boven op de fameuze Angliru."

  "Ik zoek de concurrenten van Froome vooral in Italië. Fabio Aru om te beginnen, al moeten we afwachten in welke mate die hersteld is van de Tour. Voor hem is het ook wat nieuw om twee grote rondes in één seizoen te rijden."

  "Maar ik zie vooral Vincenzo Nibali. Die is op stage geweest in San Pellegrino. Er zijn er niet te veel die dat na de Tour klaarspelen. Verder kijk ik naar de hoek van Orica, met de broers Yates en Esteban Chavez. Daar verwacht ik vuurwerk van."

  "Ik vermoed dat de Vuelta veel interessanter zal zijn om naar te kijken dan de Tour. We zullen genieten van meer spankracht en aanvallend geweld, want dat is in Frankrijk in grote mate achterwege gebleven."

  "Contador moet de laatste Spaanse hoop aanwakkeren"

  Alberto Contador, wat mogen we daar nog van verwachten in zijn afzwaaikoers? Wuyts: "Die zal de laatste Spaanse hoop moeten aanwakkeren."

  "Spanje zit echt in een dal met Alejandro Valverde die letterlijk uit de Tour gevallen is, de populaire Joachim Rodriguez die gestopt is, Daniel Moreno die in de Vuelta 36 wordt en nu het dopinggeval-Sanchez, een enorme domper."

  "De oude krokodillen vallen er één voor één uit. Straks hebben ze alleen nog Mikel Landa om naar uit te kijken, maar die is er in deze Vuelta niet bij."

  "Dan moet het van Contador komen. Ik hoop dat die zijn rol van altijd speelt: het risico op het verlies durven te lopen door fameus en keihard aan te vallen."

  "De Belgen? Het is zeer aangenaam om vast te stellen dat we met steeds meer landgenoten in Spanje rondrijden. Ik dacht dat we aan een 10-tal zouden komen, maar het zijn er liefst 17 dit jaar."

  "Er zijn weinig sprinterskansen, maar ik zie Edward Theuns meespurten voor overwinningen. Je hebt verder bijvoorbeeld Thomas De Gendt en Serge Pauwels, die in deze stekelige Vuelta een terrein zullen vinden dat op hun maat is."

  "We zitten aan de kust, dus elke dag vis"

  Waarom kijkt Michel Wuyts naar uit de komende dagen en weken? "We blijven in deze Vuelta vooral langs de kust en daar kunnen we alle dagen vis eten. Dat is niet onbelangrijk, want dat eet ik liever dan vlees (lacht). Maar even serieus: dat hinterland meteen achter de kustlijn is zeer bergachtig. Dat is zo fraai en zo steil: het is niet gemakkelijk om op en af te rijden, maar wel heel prettig om er commentaar bij te leveren."