• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Duyck pakt Europees zilver in de tijdrit: "Heb hiervan gedroomd"

  Ann-Sophie Ducyk glundert met haar zilveren medaille.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Na 2 dagen heeft België al 2 medailles op de teller op het EK wielrennen in Herning (Den). Ann-Sophie Duyck moest in de tijdrit enkel Ellen van Dijk voorlaten. Ze hield 6 seconden voorsprong op Anna van der Breggen, de olympische kampioene op de weg.

  Ann-Sophie Duyck is al een aantal jaar dé referentie in België op de tijdritfiets, maar op het internationale toneel geraakte ze voorlopig niet verder dan de subtop. Zo eindigde ze vorig jaar 6e op het EK en 8e op het WK.

  Maar in de gietende regen in Denemarken voelde Duyck, die 10 dagen geleden nog haar 30e verjaardag vierde, zich duidelijk opperbest. Titelverdedigster Ellen van Dijk was buiten categorie, maar de strijd met Anna van der Breggen was razendspannend.

  Van der Breggen won dit seizoen al onder meer de Giro Rosa, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en werd vorig jaar onder meer Olympisch én Europees kampioene.

  Maar die adelbrieven telden niet, wel de benen. En die van Duyck waren net iets beter. Zes seconden hield de Belgische over op Van der Breggen. Met Lucinda Brand bezette Nederland wel 3 van de eerste 4 plaatsen.

  Duyck: "Ik had vandaag een superdag"

  Ann-Sophie Duyck was uiteraard in de wolken met haar zilveren plak. "Ik heb hier tien keer verkend. Ik kende elke bocht, elke put in de weg. Dat heeft geloond en vandaag had ik ook een superdag, vandaar deze zilveren medaille. Ongelooflijk!"

  "Deze medaille betekent enorm veel voor mij. Een jaar geleden in Rio was ik echt ontgoocheld over mijn prestatie. Het was een kantelpunt en sindsdien pakken we de zaken anders aan. We hebben alles geanalyseerd, een plan gemaakt voor de toekomst en mijn prestaties op het EK (6e) en WK (8e) waren hoopgevend. Ik ben hard blijven werken en nu volgt de beloning."

  Duyck mikte op top acht, het werd veel meer en zilver. "Ik wist dat ik een superdag nodig had en veel ook afhing van de prestaties van de andere concurrenten. Vandaag voelde ik mij super. Als je dan onderweg ook nog eens hoort dat je de beste tussentijden neerzet, kun je dat tikkeltje meer tot het eind."

  "Dit zilver was het hoogst haalbare en betekent heel veel voor mij. Ik had er van gedroomd om ooit een medaille te halen op een kampioenschap en dat dit uitgerekend vandaag lukt, in zo'n omstandigheden is toch wel heel bijzonder."

  Uitslag EK tijdrijden (vrouwen)

  1. Ellen van Dijk (Ned) in 40'33"
  2. Ann-Sophie Duyck op 58"
  3. Anna van der Breggen (Ned) - 1'04"
  4. Lucinda Brand (Ned) - 1'58"
  5. Martina Ritter (Oos) - 2'06"
  6. Eugenia Bujak (Pol) - 2'13"
  7. Katarzyna Pawlowska (Pol) - 2'22"
  8. Olga Zabelinskaja (Rus) - 2'28"
  9. Olga Sjekel (Oek) - 2'39"
  10. Julie Leth (Den) - 2'49"