• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Leterme: "Als PSG zo'n constructie opzet voor Neymar, kunnen we dat niet laten passeren"

  Steken Leterme en co nog een stokje voor de transfer van Neymar?

  Ex-premier Yves Leterme buigt zich als chief investigator van de UEFA over de Financial Fair Play in het Europese voetbal. Hoe kijkt hij naar de nakende transfer van Neymar naar PSG? "Het Europese voetbal is een volgende stap aan het zetten in de financiële inflatie. Dat is moeilijk tegen te houden."

  "De Financial Fair Play gaat uit van twee principes: ten eerste moeten clubs schuldenvrij zijn en ten tweede moeten er voldoende sportieve inkomsten zijn om de sportieve uitgaven te dekken."

  "Als PSG 222 miljoen euro uitgeeft aan de transfer van Neymar dan zal dat sowieso onderzocht worden. In eerste instantie door de Franse profliga, die een licentie moet verlenen."

  "PSG is wat dat betreft een bijzonder geval, omdat het de voorbije jaren een overeenkomst had lopen bij de UEFA om hun schulden te saneren. Enkele maanden geleden zijn ze uit die procedure gehaald."

  "Als de cijfers worden ingediend, zal moeten blijken of de uitgaven voor Neymar opwegen tegen de inkomsten, zoals sponsoring, ticketverkoop,... Vergeet ook niet dat PSG de voorbije maanden al heel wat zware contracten van de hand heeft gedaan. Daar komen er misschien nog bij. We moeten dus zien wat de balans is."

  "Als ze opnieuw een onaanvaardbaar deficit oplopen, dan wordt er een dossier tegen hen geopend. Ik moet dan als investigator straffen voorstellen die kunnen gaan van schuldenbegeleiding tot een verbod om deel te nemen aan de Champions League of Europa League."

  "Dankzij FFP zijn de Europese topclubs een stuk gezonder"

  PSG is zich bewust dat het met een mogelijke transfer van Neymar op glad ijs beweegt. De club zou daarom een constructie op poten willen zetten, waarbij Neymar het transferbedrag krijgt van de sjeik als een soort uithangbord voor het WK in Qatar. De Braziliaan zou zich dan zelf kunnen vrijkopen bij Barcelona. Een achterpoortje dus.

  "Het is natuurlijk allemaal nog voorwaardelijk, maar als dit realiteit zou zijn, dan kan ik me voorstellen dat we dit moeilijk kunnen laten passeren. We hebben recentelijk met de mensen van PSG trouwens nog diepgaande gesprekken gevoerd over wat wel en niet kan."

  Je kunt je afvragen of de Financial Fair Play met dit soort handigheidjes nog wel zin heeft. "In een paar jaar tijd hebben we de financiële toestand van de topclubs toch danig gesaneerd, van 1,5 miljard euro schulden naar 300.000 euro."

  "Anderzijds is het Europese voetbal op dit moment de volgende stap aan het zetten in de financiële inflatie en groei. Dit is moeilijk tegen te houden door ons. We kunnen er alleen over waken dat de 2 principes - schuldenvrij zijn en niet uitgeven wat je niet hebt - gevrijwaard blijven."