• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Rossom: "Schrijf de Cats niet af tegen Spanje"

  0 / 0
  De Belgian Cats bekampen morgen Spanje in de halve finales van het EK. Sam Van Rossom en Caroline De Roose laten hun licht schijnen over de prestaties van de Belgische basketbalvrouwen.

  "Het is een vrij complete ploeg"

  "Historisch": zo omschrijft basketballer Sam Van Rossom de prestatie van de Belgian Cats op het EK in Praag in De Afspraak. Van Rossom, die met Valencia kampioen van Spanje werd, is de partner van speelster Jana Raman.

  "Ze bereiken de halve finales en plaatsen zich ook voor het WK. Het is de eerste keer dat een basketbalteam daar in slaagt. Dit is dus een absolute topprestatie van de Belgian Cats."

  "Of ik dat verwacht had? Ze wilden de eerste ronde overleven en dan weet je nooit wat er gebeurt. De hoop was er dus, maar dit is straf."

  "Er zit veel talent in deze ploeg en de speelsters zijn nog relatief jong. Ze hebben bij de jeugd al bewezen dat ze een bepaald niveau kunnen halen. Ze hebben talent en doorzettingsvermogen en ze hebben de ervaring van Ann Wauters. Het is een vrij complete ploeg."

  "De sfeer in de ploeg is heel goed"

  Op het EK van 2003 werden de Belgische vrouwen 6e, tot nu toe het beste resultaat. Waarom klopt de Belgische puzzel op dit EK volledig?

  "Dat is door een samenloop van omstandigheden. Maar je ziet vaak dat er plots een goeie generatie opstaat, die dan een voorbeeld kan zijn voor een volgende generatie. Ann Wauters is voor veel speelsters een voorbeeld geweest in hun jeugd."

  "En de sfeer in de ploeg is ook heel goed. Dat zie je op het terrein. Ook al spelen ze maar enkele minuten, iedereen draagt bij tot het succes en ze geven alles. Het belangrijkste is dat de ploeg wint en dat heeft iedereen goed begrepen."

  Spanje is de volgende opdracht. "Spanje is absolute wereldtop. In de voorbereiding hebben de Cats twee keer verloren van Spanje, maar dat is een totaal ander verhaal. De druk ligt nu volledig bij Spanje. We mogen de Cats zeker niet afschrijven. Ze moeten vrij spelen, zoals ze dat tot nu toe gedaan hebben. En dan maken ze zeker een kans."

  "Het plaatje moet echt kloppen"

  Caroline De Roose, tweevoudig Speelster van het Jaar, is "een beetje verrast" door de prestaties van de Belgian Cats. "Ik wist dat ze een supergoeie ploeg hadden, maar je moet het nog altijd doen. Vanaf de eerste wedstrijd voelde ik wel dat er veel in zat en dat maken ze waar."

  "Wat de sleutel tot het succes is? Je hebt een oudere garde die aangevuld is met jonge en zeer getalenteerde speelsters. En met Emma Meesseman en Ann Wauters heb je twee absolute toppers op Europees en wereldvlak en er is ook nog een sterke Kim Mestdagh. Ook de staf is heel goed en sterk, want bij zo’n EK-voorbereiding komt toch heel veel kijken. Het plaatje moet echt kloppen."

  "Iedereen zal top moeten zijn tegen Spanje"

  Caroline De Roose: "Ann Wauters ken ik natuurlijk nog van vorige kampioenschappen, maar ze speelt nu echt wel haar beste EK, vol passie en emotie. Wellicht voelt ze zelf ook dat ze in de herfst van haar carrière zit. De ploeg is heel goed en als ze nog iets wil bereiken, dan is het nu. Dat beseft ze en dat zie je en dat voel je aan haar."

  "Nu komen ze Spanje tegen, dat is de gedoodverfde favoriet voor het goud. Spanje is vicewereldkampioen en vice-olympisch kampioen. Die ploeg is een pletwals, met topspeelsters en een topcoach. Maar als het tactisch goed in elkaar zit en de speelsters hun niveau kunnen halen, dan kan alles. Maar iedereen zal top moeten zijn: Emma, Ann, Kim en al de andere speelsters ook."