• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI beslist: vanaf 2018 nog maar acht renners per ploeg in grote rondes

  Een kopman zal nog maar zeven helpers hebben.

  Er wordt al langer gediscussieerd over een verkleining van het peloton en nu is de kogel eindelijk door de kerk. In de drie grote rondes, de Giro, de Tour en de Vuelta, starten er nog maar acht renners per team. Ook in andere WorldTour-koersen wil de UCI het aantal renners zien dalen. De Internationale Wielerunie legde ook de kalender voor 2018 vast. Opvallend: de Tour zal een week later van start gaan.

  De grote koersorganisatoren zijn al langer vragende partij voor een vermindering van het aantal renners per ploeg. De PPC (Professional Cycling Council) heeft nu gehoor gegeven aan die wens.

  Op een vergadering in Genève besliste het om het aantal renners per ploeg in de drie grote rondes te beperken tot acht. De maatregel zal voor het eerst toegepast worden in de Ronde van Italië in 2018.

  Zo wordt het peloton teruggebracht tot 176 renners. Dat zou de veiligheid moeten verhogen, maar zou er ook voor kunnen zorgen dat de ritten minder gesloten en gecontroleerd verlopen.

  Ook in andere WorldTour-wedstrijden wil de UCI het aantal deelnemers beperken tot 176.

  Tour de France gaat volgend jaar van start op 7 juli

  Wielerfans die 30 juni 2018 al aangekruist hadden in hun agenda, mogen die datum schrappen. De Ronde van Frankrijk gaat volgend jaar een week later van start, op 7 juli.

  Zo wil de organisatie vermijden dat de Tour te veel samenvalt met het WK Voetbal. Vooral de tv-uitzendingen zouden anders in de war gestuurd kunnen worden.