• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Krijgen we binnenkort strafdoelpunten en voetbalwedstrijden van 60 minuten?

  De IFAB wil het voetbal grondig hervormen.

  De International Football Association Board (IFAB), de organisatie die instaat voor de international voetbalregels, heeft een aantal radicale voorstellen gedaan voor het aanpassen van het reglement. "Het gaat om een revolutie die bedoeld is om het voetbal nog beter te maken", klinkt het.

  Strafdoelpunten, wedstrijden van 60 minuten en geen rebound na penalty

  In een document met de titel "Play Fair" maakte de IFAB zijn voorstellen vandaag bekend. Met de nieuwe regels wil de IFAB ten eerste het gedrag van de spelers veranderen, ten tweede de effectieve speeltijd verhogen en ten slotte voetbal aantrekkelijker maken.

  Een eerste idee is het toekennen van een strafdoelpunt aan de tegenstander wanneer een speler de bal bewust met de hand stopt op de doellijn. De tegenstander zou dan rechtstreeks een doelpunt krijgen, geen strafschop. 

  Daarnaast bekijkt de IFAB ook de mogelijkheid om de speeltijd te verlagen tot 60 minuten. De klok zou dan wel stop worden gezet als er niet effectief gespeeld wordt.

  Andere voorstellen zijn de mogelijkheid om bij een vrije trap te beginnen dribbelen in plaats van naar een ploegmakker te passen of op doel te schieten en het spel stil te leggen na een strafschop, ook al wordt die gemist. In dat geval volgt gewoon een uittrap van de doelman.

  "Een revolutie de bedoeld is om het voetbal nog beter te maken"

  Het gros van de nieuwe regels kunnen niet zomaar worden ingevoerd en het document is meer een aanzet tot het testen van en het discussiëren over het nieuwe reglement dan het invoeren van de regels op korte termijn.

  "We kunnen zeggen dat het hier gaat over een revolutie, die bedoeld is om het voetbal nog beter te maken", lichtte technisch directeur van de IFAB David Elleray het document toe. "We moeten ons voor alle huidige regels afvragen of ze wel een doel hebben. Bij de regels waar dat niet zo is moeten we kijken hoe we dat kunnen veranderen."

  De mededeling op Twitter: