• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jordan-schoenen uit olympische finale van 1984 leveren recordbedrag op

  Michael "Air" Jordan in actie op de Spelen van 1984 tegen Spanje.

  190.372 dollar of 170.000 euro, dat hebben de schoenen die de Amerikaanse basketballegende Michael "Air" Jordan droeg in de finale van Los Angeles 1984 opgebracht. Het is het grootste bedrag dat ooit werd betaald voor schoenen die tijdens een match gedragen werden.

  SCP Auctions leidde de veiling van de Converse-schoenen in goeie banen. "Dit bedrag bewijst dat Michael Jordan zijn gelijke niet heeft op de markt van de basketbalmemorabilia", stelt SCP-topman Dan Imler.

  Jordan droeg de schoenen in de olympische finale tegen Spanje. Het "Dream Team" was veel te sterk voor de tegenstand en won met 96-65. De vedette van de Chicago Bulls maakte 20 punten. De schoenen, die zijn handtekening én orthopedische schoenzolen dragen, worden beschouwd als het laatste wedstrijdpaar dat Jordan droeg als amateur én de laatste keer dat hij Converse droeg in een officiële match.

  In september 1984 tekende hij zijn profdeal bij de Bulls, in oktober volgde een overeenkomst met Nike.

  Jordan had ook vorige record

  Volgens de Amerikaanse zender ESPN stond het vorige record voor wedstrijdschoenen ook op naam van Jordan: 104.765 dollar voor de schoenen die hij droeg in de "Flu Game", de vijfde match van de NBA-finale van 1997, toen hij met griepverschijnselen 38 punten scoorde tegen de Jazz.