• home
 • video
 • pas verschenen

  Ronde van Zwitserland: Belgische Tour-troeven en 3 aankomsten bergop

  Dumoulin, Wellens, Van Avermaet, Gilbert, Sagan en Matthews.

  Terwijl de Dauphiné zijn hoogtepunt nadert, is de andere helft van het wielerpeloton vanaf morgen aan zet in de Ronde van Zwitserland. Belgische rittenkapers, (uitgeperste?) Giro-klimmers, klimmende sprinters en een loodzwaar parcours. Dat is de Ronde van Zwitserland in een notendop.

  De aanwezige Belgen: kanshebbers op ritwinst in Tour

  Tussen de vele Zwitserse bergkoeien zijn er deze week ook 14 Belgen te bewonderen. In de heuvelritten kunnen Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet hun hartje ophalen. Tim Wellens kan daar weer mikken op dagwinst in een van de talrijke bergritten. Dat trio is (samen met De Gendt) ook onze sterkste troef op ritwinst in de Tour.

  De laatste Belg die met de zegebloemen aan de haal ging in de Ronde van Zwitserland is... Thomas De Gendt. In 2011 hield hij in de 7e rit Andy Schleck achter zich op de slotklim.

  De 14 Belgische deelnemers
  BMCGreg Van Avermaet
  AG2RJan Bakelants
  CannondaleSep Vanmarcke
  KatjoesjaBaptiste Planckaert
  Lotto-SoudalTim Wellens, Jens Debusschere, Bart De Clercq, Maxime Monfort, Jurgen Roelandts, Louis Vervaeke, Jelle Wallays
  Quick-Step FloorsPhilippe Gilbert, Yves Lampaert
  Lotto-JumboJurgen Van den Broeck

  Favorieten: Costa, Dumoulin, Izagirre, Pozzovivo...

  Terwijl het gros van de Tour-favorieten zijn conditie bijvijlt in het Critérium du Dauphiné, staan in Zwitserland vooral Giro-mannen aan de start. Tom Dumoulin, Domenico Pozzovivo, Steven Kruijswijk en Tejay van Garderen hebben 3 weken Italië in hun benen.

  Net als Rui Costa, die de Ronde van Zwitserland al 3 keer op zijn naam schreef. Uitkijken doen we ook naar de comeback van uittredend winnaar Miguel Angel Lopez, die voor het eerst in 250 dagen nog eens een koers rijdt. Ook Jon Izagirre (vorig jaar 2e) houden we best in het oog.

  Wereldkampioen Rui Costa wint de Ronde van Zwitserland 2014

  Sagan versus de rest

  Het is met een vergrootglas zoeken naar vlakke wegen in Zwitserland, waardoor de sprinters "pur sang" dan ook vriendelijk bedanken voor deze rittenkoers.

  Wereldkampioen PeterSagan kan natuurlijk wel zijn plan trekken op de Zwitserse heuvels. Hij mag straks enkele keren de strijd aanbinden met de andere snelle mannen zoals Michael Matthews en John Degenkolb.

  2013: Sagan wint bergrit in de Ronde van Zwitserland

  Parcours: 2 tijdritten en 3 aankomsten bergop

  Behalve Zwitserse kazen krijgen de renners ook onderweg loodzware kost voorgeschoteld. Openen (6 km) en afsluiten (29 km) doet de Ronde van Zwitserland met een tijdrit. Daartussen wachten er liefst 3 aankomsten bergop, nog een bergrit en slechts 3 kansen voor de minder getalenteerde klimmers.

  De Ronde van Zwitserland is dagelijks live te volgen met tekstupdates op Sporza.be.